PODIJELI

Piše: Mladen Bošnjak

Svih gotovo osam desetljeća života Ivice Osima kao da je stalo u skladnu pjesmu grupe navijača Sturma iz Graza. Sve što je odigrao virtuoz sa Grbavice, sve što je uradio kao vrhunski stručnjak, sve što je predeverao u ne baš mirnom životu, kao da je stalo u tako obični, a po sadržini i poruci grandiozni stih: Volimo te Ivica Osim!

Nakon toliko godina – volimo te Ivica?! Jeli itko u ovoj zemlji do kraja svjestan šta to znači, zna li itko u ovoj „prokletoj avliji“ šta je, ustvari, doživio naš čovjek, naš Ivica Osim?! Jeli imalo stid silnih mediokriteta što se valjaju oko našeg nogometa i sporta uopće? Srami li se imalo lopovska bratija iz VAR afere pred skandiranjem navijača u jednoj maloj, ali ubavoj, austrijskoj sportskoj dvorani? Jeli skandiranje čula bagra koja dva i po desetljeća podmeće balvane pred iole vidljivim napretkom bosanskohercegovačkog nogometa?

Kakvi su izgledi da smutljivci iz Upravnog (kakvog li?) odbora nekad dobiju silan pljesak i poklič na otvorenoj sceni od kojeg se čovjek naježi, od kojeg se šire grudi, od kojeg srce hoće van? Ravni nuli, dakako! Zamislite sad bezobraznike koji oponiraju Osimu i koji mu osporavaju autoritet, zamislite one koji ni u vlastitoj kući ne mogu doživjeti poklič: Volimo te!

Naravno da neću gubiti vrijeme kmečeći kako je veliki Ivica taj doček zaslužio, da je u Grazu ostavio dubok trag. Jest, ali ono je bio poklič, u prvome redu, čovjeku, ljudini, prijatelju. Volimo te Ivica Osim zahvala je za davne, amaterske godine na Grbavici, ovo je poklič za njegovog Želju, za Beograd, za Japan, za bh Savez… Na koncu, bila je to oda trenerskom magu čiji se rad i ljudskost, očito je, u uređenim civilizacijama prenosi s generacije na generaciju.

Pokušavam se sjetiti živućih trenera koji su dočekali i doživjeli nešto slično. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati. Alex Ferguson, Fabio Capello… i ne znam, možda još poneki. Pokušavam dokučiti jeli uopće itko iz BiH, iz bilo koje branše, nešto slično doživio? Ma, jok!
Proteći će dosta Neretve dok postanemo u potpunosti svjesni šta je bh stručnjak doživio u austrijskoj sportskoj dvorani. A on, Ivica Osim, kad bude podvlačio crtu, ispod nje komotno može napisati: Vrijedilo je!

PODIJELI