PODIJELI

 

 

Pravi ljudi, zašto ne reći i političari znaju cijeniti istinske veličine i svoje sugrađane. Na najbolji je to način pokazala Jablanica, načelnik i ljudi u gradskom vijeću. “Gradskom” stadionu dali su ime po Salemu Halilhodžiću, čuvenom napadaču i treneru Turbine, Veleža, a jedno vrijeme prvotimcu Minhen 1860.

Salem nije više među živima, ali mu se Jablanica na dostojan način odužila. Stadion Turbine, gdje su ponikla braća Salem, Vahid i Eno, nosit će ime po najstarijem Halilhodžiću. Koji je odškolovao najveće Veležove asove. Kao trener Salem je s dosta uspjeha radio u Iranu, a sve do smrti radio je i živio u Austriji. Uvjek se vraćao svojoj Jablanici. U svakoj prilici, više nego bilo ko drugi promovirao Turbinu i Jablanicu.

Iza Salema ostao je mladi, ambiciozni i uspješni trener Damir Halilhodžić, koji živi u Beču. Prvi dolazak u Jablanicu Damir je iskoristio da se sa suprugom uslika ispred stadiona koji nosi ime njegovog rahmetli oca. Damir nije mogao sakriti suze radosnice. Koje ga čine ponosnim na sve što je uradio Salem. A uradio je jako puno. Najviše je radio za druge. I u najtežim godinama Salem je pomagao naše ljude, sportiste, klubove… Ne postoji osoba koja mu se obratila, a da mu Halilhodžić nije pomogao, dao savjet, podržao ga…

Inače, Jablanica je svojevrsni fenomen. Tako malo mjesto, a dalo je svjetska sportska imena. Braća Halilhodžić, zatim aktuelni sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić, pa Senad Lulić. Mirza Teletović samo su neki od vrsnih sportista, koji su u svijet krenuli iz Jablanice. I ne samo oni, već Ahmed Salihamidžić, Admir Avdić, Almir Sefer, Jasmin Spahić, Benjamin Tatar i drugi, koji iz raznoraznih razloga nisu ostvarili zapažene karijere.

S.R.

PODIJELI