PODIJELI

Amel Tuka je osvojio srebrenu medalju na SP-u atletici održanom u Dohi i tako obradovao sve Bosance i Hercegovce, ostvarivši jedan od najvećih uspjeha od nezavisnosti BiH.

Međutim, Amelovo srebro bi se moglo pretvoriti u zlato. U finalnoj utrci na 800 metara, Tuka je završio drugoplasirani iza Amerikanca Braizera Donovana. Upravo bi Amerikancu mogla biti oduzeta zlatna medalja, zbog njegovog trenera. Naime, trener američkog tima na srednje pruge, Alberto Salazar, suspendovan je na četiri godine zbog nepoštivanja doping kontrole. To se sve odigralo 24 sata prije početka finalne utrke.

Predsjednik IAAF, Sebastio Coe, je naglasio kako će biti ispitan svaki takmičar koji je trenirao sa Salazarom, o čemu je pisao i britanski “Theguardian” prije tri dana, obzirom da je sa Salazarom radio i legendarni Mo Farah.

IAAF ima posebne i rigorozne mjere kada je u pitanju doping, a to su najbolje osjetili atiletičari i atletičarke iz Rusije. Na dugim prugama, žrtve dopinga bili su Kenijci, a sada će biti zanimljivo vidjeti da li će IAAF trenerovo ponašanje okarakterisat kao kršenje takmičarskih propozicija. Nije prvi put da se u atletici dešavaju ovakve stvari, a ako bi Donovan zbog trenera Salazara bio naknadno na doping kontroli, nije isključeno da je on jedan od takmičara koji je možda prekršio pravilo.

“Sigurno da će to biti standardna procedura i na ovom SP-u, na to sam se navikao, neću dozvoliti da me te stvari poremete. Jednostavno ću pustiti da ljudi rade svoj posao, jer znam da sam čist i mogu doći u bilo koji dio dana ili noći. Naravno, samo bih volio da i drugi imaju takav tretman, da budemo svi ravnopravni, čisti, da se borimo za čist sport, bez dopinga, da se za postolje borimo fer i korektno“, rekao je Tuka na press konferenciji uoči odlaska u Dohu upravo na pitanje o doping kontroli.

Također, Nezavisna komisija za doping kontrole je ustanovila da je Salazar u svom posjedu imao zabranjene supstance i da je davao brojnim atletičarima, kao i da je pokušao da to učini još nekim.

U slučaju da bude crna slika po Amerikance kada je u pitanju Braizer, Tuka bi osvojio zlato, Rotich srebro, a Vazquez broncu.

(H.Z./Sportske.ba)

PODIJELI