PODIJELI

U moru vizionarskih predviđanja i odluka koje je Ivica Osim imao u svojoj karijeri, jedna se posebno izdvaja. Zapravo izdvojili su je novinari Sportskog Žurnala, koji su se sjetili ljeta 1992.

U SFRJ bjesni rat, nogometna reprezentacija vraćena sa Evropskog prvenstva u Švedskoj. Na krovu kontinenta, gle čuda, Danska, koja je uskočila kao zamjena za Jugoslaviju.
Ivica Osim, po ispijenoj „čaši žuči”, donosi jedinu logičnu odluku – po napuštanju klupe Plavih kaže „zbogom” i svojoj Jugi (jedinoj zemlji koju je imao), kuneći zlehudu sudbu – i Partizanu.

Baš onom kojem je za samo godinu utkao trofejnu crtu – osvojio pehar kupa nadigravši svjetskog prvaka Crvenu zvezdu, da ne beše Miljanićevih penala umalo je svrgao i sa šampionskog trona.

Prethodno, predloživši nasljednika – u „moru” poznatih stručnjaka mesijanski izvukavši Ljubišu Tumbakovića. Trenera crno-belih pjetlića!

Sad tu nastupa Nenad Bjeković. U Partizanovom ‘’trolistu’’ sa Žarkom Zečevićem i Ivanom Ćurkovićem, s ‘’posljednjom” kad su u pitanju sportska pitanja.

Šta mislite, koliko bi se Srba napravilo pametnije čak i od nenadmašnog Švabe (u Italiji 1990. petog na svijetu!), kako ga je nedavno ‘’krstio’’ Savo Milošević – najboljeg stručnjaka na našim prostorima u posljednje tri decenije?

Međutim, Bjeković se pokazao mudrijim, iskazavši vizionarsku crtu – poslušao je Štrausa sa Grbavice (uh, dobrog li oka) i za učitelja dream-teama, postavio Tumbu.
Kadrog da se zvijezdama svjetskog kova brzopotezno nametne znanjem, harizmom, godinu poslije, po njihovom odlasku među evropske velikane, kooptira među 11 nove Partizanove bebe i, također, održi plamen šampionske buktinje.
Ostalo je istorija: Ljubiša Tumbaković, podržan od Nenada Bjekovića, izrastao je u najtrofejnijeg stručnjaka u istoriji Partizana i, ne manje veliko, epitet reprezentativca Jugoslavije prilepio uz čak 29 nogometaša!

Ako pomislite da je to sve, grdno se varate – još sedmorica su zahvaljujući njegovim instrukcijama u klubu dodatno zablistala u državnom timu, dok su osmorica ‘’stranaca” postali reprezentativci drugih država. Dakle, ukupno 44! Malo li je?!

PODIJELI