Connect with us

Domaći fudbal

Kako je uz pomoć Kur’ana Safet Sušić potpisao za FK Sarajevo

Objavljeno prije

,

FOTO: FSBiH

Žalgiris žestoko kažnjen zbog “provociranja” košarkaša Crvene zvezde

Uz rođendan Safeta Sušića vrijedi prisjetiti se legende kako je Pape došao u FK Sarajevo, a koju je 1990. godine objavio “Vox”. Naime, u vrijeme kad je stariji Safetov brat Sead već nastupao kao prvotimac FK “Crvena Zvezda”, čaršijom je kružila priča da su “Zvezdini” emisari obavili posao i oko prelaska njegovog mlađeg brata, tad još golobradog mladića, u crveno-beli tabor. Saznavši za ovo, direktor Sakib Đulabić sjeda u automobil i odlazi u Zavidoviće. Stigao je u sami akšam i u kući porodice Sušić pokušao s babom riješiti pitanje Safetovog prelaska u Sarajevo. Nije išlo. “Znaš šta je, nek’ idu jedan za drugim, braća su, u tuđem svijetu će se bolje snaći ako su zajedno”, govorio mu je Safetov otac, piše STAV.BA.

Prema pričanju tadašnjeg direktora FK “Sarajevo” Sakiba Đulabića, ova uzbudljiva storija imala je sljedeći tok.

U vrijeme kad je stariji Safetov brat Sead već nastupao kao prvotimac FK “Crvena Zvezda”, čaršijom je kružila priča da su “Zvezdini” emisari obavili posao i oko prelaska njegovog mlađeg brata, tad još golobradog mladića, u crveno-beli tabor. Saznavši za ovo, direktor Đulabić sjeda u automobil i pravac – Zavidovići.

Stigao je u sami akšam i u kući porodice Sušić pokušao da s babom riješi pitanje Safetovog prelaska u Sarajevo i potpisivanja ugovora s FK koji nosi isto ime. Nije išlo, jer babo kaže: “Znaš šta je, nek’ idu jedan za drugim, braća su, u tuđem svijetu će se bolje snaći ako su zajedno!”

Kroz otvorena vrata susjednog halvata ugleda Sakib ženu pod jemenijom – klanja akšam. Kad je predala selam i prišla da pozdravi goste, obrati joj se Sakib pitanjem.

– Ženska glavo, imaš li ti Musaf u kući?

– Bezbeli da imam – odgovori hanuma.

– Dajder ga, Boga ti, i zamotaj ga u kak’u mahramu jer ja nemam abdesta.

Safetova mati donese Musaf i predade ga direktoru. On nakon toga otvori musaf i nađe jedno aje, pa je upita zna li ga proučiti. Nakon što to hanuma učini, Sakib je upita zna li šta to znači.

– Jok, Boga mi.

– Eh, onda slušaj, ja ću ti rastumačiti. I otpoče: “Insan koji svoje dijete na pravi put ne izvede, a za to bude imao priliku, nikad iz Džehennema izić’ neće.” A šta ti radiš, ženska glavo? Ti si već jednom nogom u Džehennemu! Tvoj Sejo po Beogradu pije, ganja anamoone, krmetinu jede. Hoćeš li ovo dijete tamo dati pa pravo u Džehennem?

Na to se hanuma drznu, pa će, podbočivši se babi: “Pitam li se ja išta u ’voj kući?”

– Bezbeli da pitaš – na to će otac.

– E, ako se ja pitam, ovaj će s efendijom – otresito će majka.

Babo klepi ušima, Sakib Safeta u auto i pravac Sarajevo, gdje su ga već očekivali u Savezu spremni da obave formalnosti oko registracije budućeg bisera, kojim su se ponosili i Sarajevo i Pariz, stoji u tekstu koji je objavio STAV..

(“Kako je uz pomoć Uzvišenog Kur’ana Safet Sušić došao u FK ‘Sarajevo’”, Vox, 16. listopad/oktobar 1990, br. 7, str. 11)


Domaći fudbal

Petevov zastupnik jasno otkrio da li ima istine u tome da Ivaylo preuzima FK Sarajevo

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: NS BiH

Danas su se u javnosti proširile špekulacije o tome da je aktuelni selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev glavni kandidat da postane šef stručnog štaba FK Sarajevo.

Povodom tih informacija, na svom Facebook profilu se oglasio Redžad Dikonja, zastupnik selektora Peteva.

– Povodom špekulacija koje povezuju ime selektora našeg nacionalnog tima s pojedinim klubovima, moram reći da je Ivaylo Petev u ovom trenutku potpuno posvećen radu u reprezentaciji sa kojom je, podsjećam, osvojio prvo mjesto u Ligi nacija i našu zemlju vratio u A grupu. Dakle, samo BiH! – napisao je Dikonja i time jasno demantovao povezivanja Peteva sa FK Sarajevo.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Preminuo legendarni fudbaler Borca, banjalučki klub poručio: Hikmete, počivaj u miru

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: Facebook/FK Borac

Crveno-plava porodica ostala je bez Hikmeta Kušmića koji je preminuo u 76. godini života, saopštili su iz FK Borac.

Rođen je u Banjaluci 1947. godine, a dres banjalučkog Borca nosio je punih četrnaest godina i za to vrijeme odigrao je skoro 250 utakmica za klub.

Svojim igrama u odbrambenoj liniji stavio je pečat na brojne uspjehe FK Borac tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka, od ulaska u prvoligaško društvo preko prvog plasmana u finale Kupa Jugoslavije do premijernog izlaska na evropsku scenu.

„Hikmete, počivaj u miru!“, stoji u objavi banjalučkog kluba.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Ibrahim Šehić: Poželio sam nikad ljepšu Grbavicu i najbolje navijače u državi (VIDEO)

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: Screenshot/FK Željezničar

FK Željezničar će svoju posljednju utakmicu u 2022. godini odigrati u utorak.

Željo će u prijateljskoj utakmici dočekati Konyaspor. Meč počinje u 18:00 sati.

Uoči utakmice, poruku navijačima Plavih poslao je aktuelni golman Konyaspora Ibrahim Šehić.

– Poželio sam nikad ljepšu Grbavicu i najbolje navijače u državi. Jedva čekam da ponovo istrčim na nju. Pozivam sve navijače da dođu u utorak i uživaju u prijateljskoj utakmici – naveo je Šehić.

Cijene ulaznica za susret sa Konyasporom: Jug 3 KM, Sjever i Istok 6 KM, Zapad 15 KM.

Nekadašnji prvotimci Plavih, reprezentativci BiH, Ibrahim Šehić i Amir Hadžiahmetović su već nekoliko godina jedni od najboljih pojedinaca Konyaspora.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE