Connect with us

Domaći fudbal

Kako je uz pomoć Kur’ana Safet Sušić potpisao za FK Sarajevo

Objavljeno prije

,

FOTO: FSBiH

Žalgiris žestoko kažnjen zbog “provociranja” košarkaša Crvene zvezde

Uz rođendan Safeta Sušića vrijedi prisjetiti se legende kako je Pape došao u FK Sarajevo, a koju je 1990. godine objavio “Vox”. Naime, u vrijeme kad je stariji Safetov brat Sead već nastupao kao prvotimac FK “Crvena Zvezda”, čaršijom je kružila priča da su “Zvezdini” emisari obavili posao i oko prelaska njegovog mlađeg brata, tad još golobradog mladića, u crveno-beli tabor. Saznavši za ovo, direktor Sakib Đulabić sjeda u automobil i odlazi u Zavidoviće. Stigao je u sami akšam i u kući porodice Sušić pokušao s babom riješiti pitanje Safetovog prelaska u Sarajevo. Nije išlo. “Znaš šta je, nek’ idu jedan za drugim, braća su, u tuđem svijetu će se bolje snaći ako su zajedno”, govorio mu je Safetov otac, piše STAV.BA.

Prema pričanju tadašnjeg direktora FK “Sarajevo” Sakiba Đulabića, ova uzbudljiva storija imala je sljedeći tok.

U vrijeme kad je stariji Safetov brat Sead već nastupao kao prvotimac FK “Crvena Zvezda”, čaršijom je kružila priča da su “Zvezdini” emisari obavili posao i oko prelaska njegovog mlađeg brata, tad još golobradog mladića, u crveno-beli tabor. Saznavši za ovo, direktor Đulabić sjeda u automobil i pravac – Zavidovići.

Stigao je u sami akšam i u kući porodice Sušić pokušao da s babom riješi pitanje Safetovog prelaska u Sarajevo i potpisivanja ugovora s FK koji nosi isto ime. Nije išlo, jer babo kaže: “Znaš šta je, nek’ idu jedan za drugim, braća su, u tuđem svijetu će se bolje snaći ako su zajedno!”

Kroz otvorena vrata susjednog halvata ugleda Sakib ženu pod jemenijom – klanja akšam. Kad je predala selam i prišla da pozdravi goste, obrati joj se Sakib pitanjem.

– Ženska glavo, imaš li ti Musaf u kući?

– Bezbeli da imam – odgovori hanuma.

– Dajder ga, Boga ti, i zamotaj ga u kak’u mahramu jer ja nemam abdesta.

Safetova mati donese Musaf i predade ga direktoru. On nakon toga otvori musaf i nađe jedno aje, pa je upita zna li ga proučiti. Nakon što to hanuma učini, Sakib je upita zna li šta to znači.

– Jok, Boga mi.

– Eh, onda slušaj, ja ću ti rastumačiti. I otpoče: “Insan koji svoje dijete na pravi put ne izvede, a za to bude imao priliku, nikad iz Džehennema izić’ neće.” A šta ti radiš, ženska glavo? Ti si već jednom nogom u Džehennemu! Tvoj Sejo po Beogradu pije, ganja anamoone, krmetinu jede. Hoćeš li ovo dijete tamo dati pa pravo u Džehennem?

Na to se hanuma drznu, pa će, podbočivši se babi: “Pitam li se ja išta u ’voj kući?”

– Bezbeli da pitaš – na to će otac.

– E, ako se ja pitam, ovaj će s efendijom – otresito će majka.

Babo klepi ušima, Sakib Safeta u auto i pravac Sarajevo, gdje su ga već očekivali u Savezu spremni da obave formalnosti oko registracije budućeg bisera, kojim su se ponosili i Sarajevo i Pariz, stoji u tekstu koji je objavio STAV..

(“Kako je uz pomoć Uzvišenog Kur’ana Safet Sušić došao u FK ‘Sarajevo’”, Vox, 16. listopad/oktobar 1990, br. 7, str. 11)


Domaći fudbal

“Ugarak El-Ha” ohladio “Sušu” i osvojio jedan od najjačih turnira

Objavljeno prije

 

Autor

Kakav turnir. Jedan od najjačih u BiH. Ne samo zbog 10.000 KM, čeka za pobjednika, već zbog najboljih “haklera” koji su igrali na turniru u Visokom. Oni svojom pojavom i atraktivnim potezima daju posebnu težinu turniru.

Od igrača finalista može se sastaviti pristojna futsal reprezentacija.

Rezultatom 2- 1 Ugarak El-Ha je u finalu slavio protiv Suše i osvojio “cenera”

Strijelci su bili Bilal Jelić i Nermin Kahvedžić, čuveni hakleri.

Nihad Ugarak je okupio “dream team”. Sve as do asa. Viso(č)ka nogometna klasa.

Za pobjednika su nastupali: Mirza Halilović, Marijo Aladžić, Kristijan Pantić, Anel Radmilović, Bilal Jelić, Nermin Kahvedžić, Ermin Salčin, Emir Milanović, Emir Gekić, Ibrahim Hršumović, Belmin Vila, Amel Handžić Nermin Jusić i Vedad Kovač.

Nihad Ugarak i Hamza Halilović s prepoznatljivim majstorima suvereno vladaju u Visokom. Ekipu je vodio Emir Đuderija, koji se uspješno oporavlja. Asistirao mu je Sedin Šahman.

R S.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Bio je jedan od najboljih defanzivaca Prve lige FBiH, sada potpisao za premijerligaša

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Aleksandar Bato Atić

Sada već bivši fudbaler GOŠK-a iz Gabele Srđan Vulić, svoju karijeru nastavit će u Premijer ligi BiH.

Vulić je ostvario transfer u redove Leotara, a iz trebinjskog kluba su istakli kao su osigurali potpis jednog od najboljih defanzivaca Prve lige FBiH.

Srđan Vulić ima 23 godine, bio je u omladinskim kategorijama Zrinjskog, a potom igrao za: Čapljinu, Zvijezdu, Jajce, TOŠK.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Željina jedinica oduševila ovim potezom

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: FK Željezničar

Hrvatski golman Josip Bender, koji je povrijedio ruku i izbivat će van terena najmanje tri sedmice, nastavio je trenažni proces.

“Josip Bender se priprema i održava formu uprkos povredi desne ruke. Podsjetimo, golman Plavih je zadobio frakturu 4. metakarpalne kosti desne ruke”, saopštili su iz FK Željezničar.

Bender je prošle sezone bio standardna “jedinica” na golu Željezničara.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE