Connect with us

Domaći fudbal

Kakva kolegijalnost: Bh. trener predlaže Ismiru Mirviću najbolju osobu za FK Sarajevo

Objavljeno prije

,

Foto: FK Sarajevo/Facebook

U finišu su pregovori za izbor trenera FK Sarajevo.

Robert Prosinečki najbolje kotira. Igračka mu je karijera impresivna. Dinamo, Crvena zvezda, Real, Barcelona, Sevilja, samo su neki od klubova za koje je nastupao “Žuti”.

No, to je igračka karijera. Sarajevo nema baš najbolje iskustvo sa “zvučnim” imenima. Bio je Robert Jarni s blistavom igračkom karijerom na klupi Sarajeva, ali kao trener nije se proslavio na Koševu.

Osim Robija još desetak “životopisa” je na klupskom mailu.

Treneri i njihovi menadžeri, lobisti, prijatelji ne sjede skrštenih ruku. Čine sve kako da dođu do Ismira Mirvića ili do ljudi iz njegovog okruženja. Sve kako bi se dokopali bordo klupe.

Prosinečki osim igračkog ima i trenersko iskustvo. I dobre konekcije u nogometnom svijetu. S reprezentacijom BiH je ostvario dobar rezultat, isforsirao nekoliko mladih igrača…

Jedan je, pak bh.trener izuzetak. Svijetli primjer na nogometnoj sceni.

Premda je četrdesetak godina u nogometu, sa zavidnim igračkim i trenerskim uspjehom, iako i sam traži angažman, Mirviću je predložio svog iskusnijeg kolegu.

– Nemam ništa protiv trenera izvan BiH. I ja sam negdje stranac, a radio sam u nekoliko zemalja. Ja sam za provjerene i dokazane trenere. Za kvalitet.

Ne vidim razlog da Sarajevo traži trenera izvan BiH. Neću o sebi ni riječi. O tome neka govore drugi i moji rezultati. Da sam u prilici Mirviću bih predložio Faruka Hadžibegića. Faruk je najbolja osoba za FK Sarajevo. Ima sve što klubu treba. Dijete je ovog grada, kluba, ima zapaženu igračku karijeru, bio je selektor dvije reprezentacije, vodio desetak stranih klubova. Igrao je u Francuskoj i Španiji, gdje je radio i kao trener. Nađite mi pogodniju osobu za Sarajevo. Ja je ne vidim. Smatram da bi Hadžija s Mirvićem napravio od Sarajeva pravi evropski klub. Najbolji u BiH. Ono što navijači žele”-izjavio je za Sportske.ba Kemal Alispahić, kojji je kao igrač i trener bio u redovima oba komšijska rivala.

Kemo je igrao još u Turskoj i Njemačkoj. S Amarom Osimom je, radeći u Želji, na Grbavicu donio nekoliko trofeja. Bio je selektor Tadžikistana, vodio je još klubove u Azerbejdžanu, Iranu, Siriji, Saudijskoj Arabiji…

Alispahić je otac tri košarkašice, koje su s Play Offom osvojile šampionsku titulu. Ima dva zeta, poznata imena. Jedan je nekad vrhunski golman, godinama jedan od najboljih trenera specijalista na ovim prostorima, Enver Lugušić. Drugi je košarkaški reprezentativac Amar Gegić.

Alispahića “bije glas” kao izuzetno kolegijalnog trenera, jedan je od rijetkih kojem su Čelikovi navijači ispisali transparent “KEMO, HVALA TI!”.

“Robijaši” su se tom gestom zahvalili Kemalu Alispahiću, koji je mogao tužiti klub i tako naplatiti potraživanja, ali je džentlmenski halalio dug. Rijedak primjer u bh.sportu.

E.R. (Sportske.ba)

NAJČITANIJE