PODIJELI

Fudbaleri FK Slobode su početkom ove sedmice krenuli sa ekipnim treninzima nakon više od dva mjeseca pauze uzrokovane epidemijom korona.

Igrači kluba s Tušnja jedva su dočekali da se ponovo okupe i nastave s normalnim radom kako bi se što prije vratili u formu i kondiciju u kakvoj su bili pred prekid sezone, dok u međuvremenu čekaju odluku Fudbalskog saveza BiH o nastavku BHT Premijer lige.

Kapiten Tuzlaka i mladi reprezentativac naše zemlje, Amar Beganović, za Sportske.ba govori o aktuelnoj situaciji u bh. fudbalu, zaustavljenoj sezoni bez utakmica u vrijeme epidemije virusa Covid – 19, mogućem prekidu sezone, kao i zanimljivostima iz svoje karijere.

Fokus na Slobodi i reprezentaciji

Kaže kako je uložio maksimalne napore da se na prvu prozivku nakon višemjesečne pauze pojavi što spremniji, kako i dolikuje pravom kapitenu koji treba da bude primjer čitavom timu.

– Redovno sam održavao formu sa klupskim kolegom Adnanom Golubovićem, na mjestima gdje je to bilo dozvoljeno, sa svim mjerama koje su bile. Nisam se zapostavio, brinuo sam o ishrani, i o održavanju forme koliko je to bilo moguće. Sada, kada su mjere zabrane popuštene, imamo više slobode za individualne treninge, iako smo u ponedjeljak počeli sa treninzima u manjim grupama. Već smo bez utakmica skoro tri mjeseca, i svakom igraču sigurno fali to, jer utakmica je jedno, a trening drugo, ali nadam se da će se sve ubrzo vratiti u normalu, kaže mladi igrač Slobode kojoj, ako se nastavi PL, slijedi žestoka borba za opstanak s obzirom na samo četiri boda udaljenosti od opasne zone.

Ako se sezona i nastavi to će biti pred praznim tribinama i sa posebnim pravilima i mjerama zaštite.

Za Amara igranje bez navijača gubi smisao.

– Fudbal se igra zbog navijača, tako da nisam siguran na šta će to ličiti sve. Ali, vidjet ćemo šta će biti od svega. Mislim da eventualnim prekidom lige klubovi najviše gube, ali isto tako smatram da su UEFA i naš Savez spremni pomoći ugroženim klubovima, što će sigurno dobro doći, govori Beganović, koji je nedavno produžio ugovor s crveno-crnima do 2022..

– Tu sam ostao da se borim za dalji iskorak u karijeri, u klubu koji me je afirmisao kao igrača. Moji agenti su zaduženi za moju budućnost i vjerujte da nisam opterećen nimalo. Fokusiran sam trenutno na Slobodu i U21 reprezentaciju BiH.

Samo Marinković otišao

Za razliku od nekih premijerligaša koji su doživjeli određene promjene u igračkom kadru tokom ove duge pauze, Slobodu je zasad napustio samo jedan igrač.

– Cijela ekipa je ostala tu, osim Marka Marinkovića koji je raskinuo sporazumno ugovor. Ostali igrači su se pojavili na prvom treningu.

Iako mu je tek 20 godina, Beganović je zahvaljujući velikom talentu i ogromnom radu na sebi, uspio da vrlo brzo napreduje, te za svega nekoliko godina prođe od pionira Slobode do prvog tima gdje je postao kapiten, a prošao je i sve omladinske selekcije Bosne i Hercegovine.

Iz tog kratkog perioda koliko je u profesionalnom fudbalu, izdvojio je utakmice koje su mu mnogo značile u karijeri.

– Svaka utakmica je novo dokazivanje i nema „praznog hoda”, svaka od njih donese nešto novo. Ali, susret protiv GOŠKa gdje sam zabio prvijenac, te kvalifikaciona utakmica za mladu reprezentaciju protiv Moldavije, uvijek mi nose lijepa sjećanja, prisjetio se Amar, te nam otkrio koji ga je igrač najviše namučio na terenu, a kojeg je on imao za zadatak čuvati.

– Vidite, i malo dijete, ako ne shvatite ozbiljno, može vam stvoriti probleme, a da ne govorim kada se radi o profesionalnim fudbalerima. Neke je lakše markirati, neke teže, ali ako bih nekoga morao izdvojiti to je mladi srbijanski reprezentativac Dejan Joveljić, protiv kojeg sam igrao u duelima reprezentacija. To je igrač kojeg je zaista teško pratiti i čuvati tokom 90 minuta, otkriva nam Beganović, dodavši na kraju kako je promjenio mnogo trenera u klupskom i reprezentativnom fudbalu, ali da je od svakog ponešto korisno naučio što mu je pomoglo da bude tu gdje jeste trenutno.

(M. K./Sportske.ba)

PODIJELI