Connect with us

Ostalo

Kemal Alispahić na meti Vijetnamaca

Objavljeno prije

,

Renomirani bh trener, Kemal Alispahić, dobio je ponudu od jednog kluba iz Prve lige Vijetnama. Kako saznajemo radi se o veoma unosnoj ponudi, a pregoveore sa Vijetnamcima vodi Daniel Pavlović, skaut iz Sarajeva.

On je poslao uslove i čeka se odgovor od strane predsjednika kluba koji su itekako zainteresovani za usluge Alispahića. Oni o njemu znaju sve najbolje i uvjereni su da će raditi na promociji ne samo njihovog kluba nego generalno fudbala u Vijetnamu.

Ukoliko dođe do angažmana, uz Alispahića, put Vijetnama bi mogla i dva igrača, posredstvom Daniela Pavlovića. Radi se o defanzivcu i napadaču. Nezvanično, defanzivac je iskusni crnogorski stoper Argzim Redžović, koji ima bogato internacionalno iskustvo. Napadač je jedan od najboljih igrača BHT Premijer lige ali ime nismo saznali dok ne dođe do eventualne realizacije transfera.

I ova ponuda je dokaz da je naša zemlja baza sa jakim trenerskim imenima, a Kemal Alispahić je svakako jedan od njih.


Ostalo

Predsjednik Rukometnog saveza BiH vrijeđao novinarku zbog pitanja

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Elta HD

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju brutalne uvrede koje je ekipi portala Capital iz Banja Luke uputio Marinko Umičević, član Senata Republike Srpske, odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banja Luka, predsjednik Rukometnog saveza RS i tehnički direktor fabrike Bema.

Prilikom telefonskog poziva koji je novinarka Capitala Bojana Ninković uputila Umičeviću sa upitom da komentariše to što je Rukometni klub “Borac m:tel” od Grada Banja Luka 2020. godine dobio grant u iznosu od 126.867 KM, dok je u isto vrijeme Umičević bio potpredsjednik tog kluba i odbornik u Skupštini grada Banja Luka, što po zakonu predstavlja sukob interesa, Umičević je na račun novinarke Capitala te direktora i glavnog i odgovornog urednika tog portala Siniše Vukelića izgovorio niz najprizemnijih uvreda i psovki, koje u ovom tekstu iz pristojnosti nećemo citirati.

Ovo je još jedan u nizu slučajeva prijavljenih Liniji za pomoć novinarima posljednjih mjeseci u kojima političari i visoki javni funkcioneri u Republici Srpskoj verbalno napadaju, prijete, vrijeđaju i omalovažavaju novinare, te na taj način “odgovaraju” na njihove zahtjeve za pristup informacijama od javnog interesa.

Uprkos tome što je Upravni odbor BH novinara u više navrata javno reagirao i redovno prijavljivao ovakve slučajeve nadležnim institucijama, te apelovao na predstavnike vlasti u RS-u da štite slobodu medija i pravo novinara, kao i svih drugih građana, da žive i rade u sigurnom ambijentu, čini se da situacija postaje samo gora za medijske profesionalce u tom entitetu, ali i u cijeloj državi. Posebno su “na meti” oni koji se bave istraživačkim novinarstvom i otkrivaju brojne koruptivne afere vlasti, zbog čega su svakodnevno izloženi pritiscima, uvredama i govoru mržnje na društvenim mrežama i portalima, te besprizornim pokušajima kompromitacije njihovog ličnog i profesionalnog integriteta.

Podsjećamo da je u najnovijem izvještaju organizacije Human Rights Watch istaknuto kako „javni dužnosnici u BiH potiču ksenofobiju, ne hvataju se ukoštac s diskriminacijom i vrše pritisak na novinare“, a Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju također izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg političkog pritiska, zastrašivanja i prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini. Istraživanje BH novinara pokazalo da je u posljednje tri godine više od 40 posto medijskih radnika bilo izloženo prijetnjama i zastrašivanju, uglavnom od strane političara i javnih dužnosnika.

Udruženje BH novinari nastavit će svim raspoloživim sredstvima da štiti prava novinara i da se zalaže za slobodno i nezavisno novinarstvo. Navedeni slučaj, kao i sve prethodne, prijavit ćemo domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama za zaštitu slobode medija.

Od predstavnika vlasti u BiH na svim nivoima i lidera političkih partija očekujemo da ovakve pojave javno i konkretno osude i sankcionišu svoje članove koji se prema novinarima ponašaju poput Marinka Umičevića, te na taj način pokažu da njihova podrška slobodnim medijima u demokratskom društvu nije samo na nivou ispraznih fraza.

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari/Linija za pomoć novinarima


Nastavi čitati

Ostalo

Vrhunski sport na BHRT-u u 2022. godini

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: BHRT

Vrhunski sport na BHRT-u u 2022. godini

Počinjemo sa Evropskim prvenstvom u futsalu. Prijenosi nastupa nacionalnog tima Bosne i Hercegovine, ekipa iz regije, ali i najzanimljivijih utakmica na šampionatu.

U februaru istinski praznik zimskih sportova – Zimske olimpijske igre u Pekingu. Navijamo za naše predstavnike, očekujemo uzbuđenja na borilištima, velike domete i rezultate za sjećanje najboljih sportista na snijegu i ledu

I konačno, najatraktivnije – Svjetsko prvenstvo u nogometu. Najvažnija sporedna stvar na svijetu, prvi put krajem godine, prvi put u jednoj zaljevskoj zemlji, i prvi put sve utakmice u jednom gradu…

Budite uz programe Radiotelevizije Bosne i Hercegovine i pratite najzanimljivija svjetska sportska takmičenja, saopštili su iz BHRT-a.


Nastavi čitati

Ostali sportovi

Preminuo doajen bh. novinarstva Vlastimir Mijović

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Facebook

Danas je u 65. godini preminuo bosanskohercegovački novinar Vlastimir Mijović nakon nekoliko mjeseci borbe sa teškom bolešću.

U oktobru prošle godine Mijoviću je dijagnosticiran rak pluća sa metastazama kada je obavijestio javnost:

“Dragi moji, došlo je do grla. Zbog bolesti sam već pet godina smanjio životni i ugasio profesionalni tempo. Ali, vrag goni po svome. Loša je situacija, ali nisam ni ja slabić. Imam rak na plućima, dijagnosticiran prije osam dana. Od ponedjeljka ću ići na zračenje mozga i bronhoskopiju, pa slijedi čeprkanje po tumoru na plućima. Imam tri metastaze na mozgu”, napisao je tada Mijović.

Mijović se prethodnih dana nalazio na liječenju u Istanbulu, a zbog teškog zdravstvenog stanja bio mu je potreban specijalni sanitetski avion za povratak u Sarajevo, zbog čega je pokrenuta i humanitarna akcija.

U svojoj karijeri novinarstva, napisao je više hiljada novinskih tekstova u, osim pomenutih, listovima Svijet, Danas, NIN i Duga, Delo i Mladina, Slobodna Dalmacija, Walter, Business magazine, Globus. Od 1979. do danas objavio je više stotina izvještaja i komentara na radio stanicama Slobodna Europa (Prag), Radio svoboda (na ruskom jeziku) (Prag), BBC na ruskom jeziku (Moskva), Radio Deutsche Welle, Radio Sarajevo, Radio Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.ba.

Za svoj novinarski angažman dobio je priznanje Novinar godine 1998. u izboru Udruženja novinara Bosne i Hercegovine.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE