PODIJELI

Na kampu najvećih bh nada u Minhenu Kenan Kadirić bio je jedan od najmlađih aktera. U maju je napunio četrnaest godina. Prema potencijalu i prikazanoj igri Kadirić se uspješno nosio sa dvije, pa i tri godine starijim od sebe.

Po godištu (2002) Kenan pripada pionirskoj reprezentaciji BiH za koju je zadužen selektor Zoran Erbez. Kadirić te “Austrijanci” Adin Mujanović, Ivan Šarčević i Armin Trkić su klasa iznad ostalih.

Kenan igra za pionirski tim Rosenheima. U kojem je i Kenan Smajlović, vrlo talentirani veznjak i potencijalni reprezentativac BiH.

Kadirić je na kampu u Lincu i Minhenu trenere i selektore stavljao na slatke muke. Jer je polivalentan. Igrač za više pozicija. Po besprijekornim fizičkim predispozicijama kao napadač se osjeća poput ribe u vodi, mada je spretan i na drugim pozicijama, kao defanzivni i ofanzivni vezni.

– Igram tamo gdje treneri misle da mogu dati najviše za ekipu, a iskreno najviše volim igrati ofanzivno. U napadu- otkriva Kenan svoj igrački “identitet”.

I ne čudi što ga mami protivnički šesnaesterac. U Minhenu je postigao gol za euro razmjenu. Zapljeskali su svi.

– Volim davati golove, ali jednako sam sretan kada saigrač postigne gol nakon moje asistencije…

Pomak u igri ovog izuzetno nadarenog mladića vidljiv je svakom novom utakmicom. Zato što ne ulaže u video igrice, ne gubi vrijeme na “fejzbuku”, već radi dodatno.

– Moj otac je moj navijač, ali i kritičar. I strogi savjetnik. Angažirao je privatnog kondicijskog trenera koji samnom radi kada nisam s ekipom. Učim tehniku trčanja. Osjećam se poletnije, razigranije, sigurnije… Radi se o bivšem vrhunskom njemačkom atletičaru Mariusu Broeningu. Treninzi s Marisuom su mi puno pomogli. Nastavit ću i dalje u tom ritmu.

Kao i svaki bh talent i Kenan ima samo jednu želju.

– Želim kad jednom uđem u reprezentaciju da je ne napuštam do kraja karijere. Želim da se moji Krajišnici ponose mojim uspjehom. Sve sam podredio tome- poručuje i priželjkuje Kenan Kadirić. Danas je njegov ormar pun dresova Edina Džeke, a za koju godinu će, možda i sam ispisivati autograme mališanima. Kenan je danas nada Rosenheima, a već sutra možda prvotimac Hofenhajma. Nije slučajno što ga zovu u internat ovog Bundesligaša.

PODIJELI