PODIJELI
Foto: AS Roma

Alessandro Lucci je elokventan tip, uvjerljiv i direktan. Kažu da je jedan od najboljih nogometnih menadžera u Evropi. Njemu je Roma povjerila zadatak da se riješi Edina Džeke na najbezbolniji način po slavni klub.

Njegov otac i stric igrali su nogomet, a Alessandro se rodio i odrastao u glavnom gradu, sa ogromnom strašću za nogometnom.

“Kao dječak počeo sam raditi u butiku visoke mode. S vremenom sam se popeo U hijerarhiju: od dostavljača do prodavača, da bih postao partner. Tokom godina ostvario sam nekoliko kontakata sa međunarodnim ličnostima iz svijeta zabave, umjetnosti i, naravno, nogometa. Za mene je ta trgovina u centru Rima bila poput izloga svijetu. Između ostalih, došli su mnogi važni igrači: bilo je to vrijeme Tottija, Cafua i De Rossievog Rima, Cragnottijeva Lazija. Nakon petnaest godina, Alen Bokšić rekao mi je da misli da bi mogao postati sjajan agent. Tako je krenulo” priča Lucci za talijanske medije.

Zajedno s njim u posao je ušao njegov životni prijatelj Alessandro Lelli, osnivač agencije. Krenuli su kao dvije kapi u moru, vremenom stvarajući jednu od najmoćniji agencija u Italiji.

“U prvih osam mjeseci našao sam mnogo poteškoća u pristupu igračima” nastavlja Lucci – Zaccheroni je bio u Milanu, a preko Cafua kojeg sam upoznao u butiku, upoznao sam Serginha. Rođen je poseban osjećaj, radio sam na tome da ga dovedem u Middlesbrough, ali na kraju ništa se nije dogodilo ”.

Ipak, upornost se isplatila i Lucci je napravio prvi posao. Doveo je Serghina u Milan i onda se sve otvorilo.

“Upoznao sam nove klijente Roque Júniora, Vučinića, Taddeia, Julia Baptistu i druge koji su za nekoliko godina gurnuli agenciju među vodeće u Italiji. “Danas je World Soccer Agency di Alessandro Lucci” jedna od najpopularnijih menadžerskih kompanija na svijetu. Logo kompanije krasi silueta Serginha:

“Sve mu dugujem, on je moj brat koji mi je promijenio život.“

Lucci je otvorio ispostave širom svijeta, u Riju koja zapravo pokriva Brazil, Argentinu i Urugvaj. U Evropi postije u Londonu, do ove godine u Madridu zahvaljujući još jednom životnom prijatelju – Juliu Baptisti, a od 2021. su i u Njemačkoj.

WSA raste, poprima izgled globalnog carstva, organizacionih i strukturnih oblika vrhunskog fudbalskog kluba.

“Rim i Milano su naši glavni talijanski uredi” objašnjava Lucci. “Ali imamo administrativno područje na svim lokacijama na planeti. Zatim imamo skaute koji nakon što je pogledaju preko 150 utakmica, od profesionalaca do onih ispod 16 godina, svakog vikenda zajedno uz pomoć wyscouta prave izvještaje i dosjee, s posebnom pažnjom na Južnu Ameriku.”

U agenciji su zaposleni menadžeri, ekononisti i pravnici, nutricionisti i psiholozi, međunarodni porezni stručnjaci, stručnjaci u osiguranju, nekretninama i privatnom bankarstvu. Tim od oko sto ljudi, spreman da ponudi uslugu za sportiste koji to zatraže ”.

“Igrači me ne zovu samo zbog nogometa, već i zbog rješavanja životnih, privatnih problema. Kreativac sam, dajem sve da se svakodnevno usavršavam, ali također i, prije svega, želim pomoći svojim klijentima, posebno ako su mladi, da sazriju kao ljudi. Upravljamo igračima koji su već etablirani šampioni, uzdižemo ih u svakom pogledu. Ponosim se Florenzijem, Cuadradoom, Correaom, Murielom i drugima. Dobitak nikada nije samo u novcu. Ugovor uvijek dolazi nakon kvalitetnog odnosa”.

Za Luccija kažu da je vrhunski šahista koji pomiče nekoliko figura u jednom potezu, poštujući pravila.

(S. M. Sportske.ba)

PODIJELI