PODIJELI
FOTO: nfsbih.ba

U protekla, skoro tri desetljeća, NSBiH i našu zemlju posjetili su nogometni autoriteti, poput Sepp Blatera, Lenarta Johansona, Mišela Platinija, Aleksandera Čeferina… Blater je čak tri put bio gost BiH, kao i Platini za vrijeme dok je bio predsjednik UEFA-e. Čelnici FIFA i UEFA,- e dolazili su u BiH najčešće na poziv Jusufa Pušine, nekadašnjeg predsjednika NSBiH i za života Milana Jelića. Blater je na molbu Pušine doveo čak selekciju svijeta na Koševo.

U novije vrijeme NSBiH je za potrebe izbora i novog mandata posjetio Slovenac Čeferin, te regionalni čelnici Saveza, poput Davora Šukera, Dejana Savićevića. Slaviše Kokeze… Oni su u BiH dolazili uglavnom kada bi i Čeferin bio u posjeti.

Zanimljivo da su prilikom svake posjete gosti pitali isto pitanje: Gdje je Ivica Osim?

Odgovor je bio isti.

“Osim je bolestan”- neuvjerljivo su se “vadili” domaćini iz NSBiH.

Zahvaljujući tom i takvom Osimu Nogometnom savezu skinute su sankcije, reprezentacija je imala korektno suđenje, što je rezultiralo plasmanu na SP 2014.godine u Brazil, NSBiH je imao brojne druge privilegije. Danas je Osim potpuno zaboravljen od NSBiH, ali ne od japanskog saveza i austrijskog Šturma. Koji ga je proglasio najboljim trenerom u klupskoj povijesti.

Osim ima “titulu” počasnog predsjednika NSBiH. Koju će po svemu sudeći zasjeniti Elvedin Begić. Aktuelni predsjednik dobio je podršku bošnjačkih kantonalnih saveza da ga Skupština imenuje za počasnog predsjednika. S mnogo širim ovlastima od Osima.

Nije tajna da Begić sebe smatra najuspješnijim predsjednikom u regionu i najzahvalnijim saradnikom Čeferina.

Osim, Sušić, Blažević, Prosinečki, Baždarević.., svi su oni “trofeji” u kolekciji predsjednika Begića. Koji u vrijeme epidemije strateški planira kampanju za još jedan mandat u NSBiH.

(S.Dz./Sportske.ba)

PODIJELI