PODIJELI

Safet – Pape Sušić rođen je u Zavidovićima 13 . aprila 1955. godine. Počeo je u Krivaji, gdje je za seniorski tim debitovao sa šesnaest godina. U sezoni 1972/73. prelazi u FK Sarajevo i tu će ostati narednih deset godina i ostati zlatnim slovima upisan u historiji kluba, te naravno jugoslovenskog i bh. fudbala.

Za klub sa Koševa je odigrao preko 600 utakmica, od čega u Prvoj ligi Jugoslavije 221, pri čemu je postigao 86 golova. Bio je najbolji igrač i strijelac šampionata Jugoslavije u sezoni 1979/80. – 17 golova.

Za reprezentaciju Jugoslavije je debitovao 1977. godine u Budimpešti protiv Mađarske i odmah bio strijelac dva gola. Za SFRJ je upisao 54 službena meča uz 21 gol.

Nakon Koševa nova destinacija čarobnjaka iz Zavidovića bio je Pariz, u kojem će Sušić, igrajući za PSG dostići slavu koja ne može izblijediti. PSG je već na proljeće 1983. godine na krilima Sušića osvojio Kup, koji je na kraju te godine proglašen za najboljeg stranca u Francuskoj. Tri godine kasnije na Park prinčeva je stigla i titula prvaka.

Sušić je u PSG-u ostao 9 godina, a koliki je trag tamo ostavio najbolje govori činjenica da je u anketi među navijačima tog kluba proglašen za najboljeg stranog fudbalera svih vremena. Igračku karijeru, Sušić je završio u lokalnom pariškom klubu Paris Red Star za koji je odigrao jednu sezonu, da bi u junu 1992. godine okačio kopačke o klin. Priznanje koje treba posebno istaći dolazi od strane uglednog francuskog magazina France Footbala, gdje je Sušić izabran za najboljeg stranog fudbalera Ligue 1 svih vremena.

N/FSBiH 2004. godine Safeta Sušića je proglasio za najboljeg bosanskohercegovačkog fudbalera svih vremena.

Sušić se nakon završetka igračke okrenuo trenerskoj karijeri, tokom koje je dosta uspješno vodio nekoliko francuskih i turskih klubova. Vrhunac svoje trenerske karijere je dostigao u decembru 2009. godine, kada je izabran za selektora reprezentacije BiH. Prvi je i jedini selektor koji je “repku” odveo na neko veliko takmičenje.

No, u ovoj rubrici “FOTO retrovizora” pomenut ćemo neke detalje koji se ne forsiraju baš često u medijima.

Ko je zapravo bio Safet Sušić ?

Njegova najveća osobina je oduvijek bila skromnost. Ona će ga pratiti kroz cijelu karijeru. Nikad nije bio megaloman, niti su ga zanimale pretjerana slava i novac, jednostavno je uživao igrajući fudbal. Zato je i ostao u Sarajevu punih 10 godina, iako su ga zvali svi klubovi “velike četvorke” i nudili mu basnoslovne cifre za potpis.

Sajo Sušić je bio majstor sa loptom, gospodin na terenu i van njega. Jednostavno se može reći: “Fudbal je za Papeta bio kao sevdah”.

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)

PODIJELI