PODIJELI

PIŠE: Mladen BOŠNJAK

Baš me iznenadio ovako uvjerljiv ili, kako rekoše, jednoglasan izbor Roberta Prosinečkog na mjesto izbornika nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Rekoh prije nekoliko dana da je Prosinečki dobar izbor, ali da je Amar Osim jednako dobar, k tomu, pametniji izbor. Mislio sam navijački, dakle volio bih da se počnemo učiti da ne budemo ničija gubernija, da se bez ikakva kompleksa oslanjamo na vlastiti kadar. Ali, eto…

Kako me je živcirao onaj Francuz, Baždarevićev pomoćnik, onaj nokauter, tako mi nerve jedu i anonimusi koje je Prosinečki predvidio za pomoćnike. Ciprić i Spasić!? Hajde inekako Rahimić (Elvir) i Hasagić, ali šta je svojevremeno falilo Sredojeviću, Baljiću i Piplici pa da ih nužno mijenjamo nepoznatim „mačkama u vreći“? Samo da podsjetim: Od kako je završio igračku karijeru Marijan Mrmić brine o hrvatskim reprezentativnim golmanima. Dakle, godinama. Zašto, naprimjer, Piplica nije i danas trener golmana?

To ne znači da Kenan Hasagić nije dobro rješenje, ali kako stvoriti uvjete da on (i ne samo on) dugoročno ostane u stručnom štabu.

Prosinečki, Ciprić i Spasić nisu bosanskohercegovačka priča. Oni su krajnje profesionalna storija, bez ikakvih emocija, bez ikakvih moralnih ili bilo kakvih drugih obveza. U slučaju uspjeha obradovat će ih bogata premija, a ako njihov mandat obilježi neuspjeh (što je izvjesnije) neće imati noćne more, samo će se premjestiti na klupu neke slične zemlje, nekog nesređenog vilajeta, neke banana države. Oni su Sofrenićeva priča, tanka i neuvjerljiva, lišena svih pokazatelja koji bi upućivali na Bosnu i Hercegovinu, na njenu promociju, sportski uspjeh, opću afirmaciju.

Kao što niko u Nogometnom savezu nije okom trepnuo kad je Baždarević „propao k’o kauč“, tako će se i Sofrenić nakratko skloniti od melodije labuđeg pjeva Roberta Prosinečkog, neće preuzeti nikakvu odgovornost kad ostanemo u europskom „reštu“.

Pohlepni birokrati iz UEFA-e prividno nam daju šansu preko ludosti zvane Liga nacija, a mi dobro znamo da nemamo kapaciteta za toliko puno utakmica, za takav tempo smo slabašni. Ipak, sačekajmo izvlačenje grupa za tu famoznu Ligu i za standardne kvalifikacije za EP.

Naravno, Prosinečki i njegov štab trebaju podršku svih u BiH, medija napose. Navijačka je, razumije se, najvažnija. No, naša je dužnost, također, na vrijeme upozoriti te iste navijače da se počesto iza brda valja teško razočaranje, da se oko NSBiH počela hvatati neka čudna čahura, s intencijom da jednog dana postane neprobojna! Mediji jednako moraju voditi računa i o onima koji kupuju karte, deru glasnice, putuju po Europi, koji se dostojanstveno vesele i još dostojanstvenije tuguju.

Ostaje nam vjerovati da ovo drugo nećemo često prakticirati.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Sportske.ba

PODIJELI