Connect with us

BH Reprezentacija

Kongres Uefe u Beču: Značajno povećanje finansijskih sredstava za razvoj nogometa

Objavljeno prije

,

U srijedu je u Beču održan 46. redovni Kongres UEFA-e na kojemu je učestvovala i delegacija Nogometnog saveza BiH. Krovna evropska nogometna organizacija značajno je povećala iznos sredstava namijenjenih za razvoj nogometa širom Starog kontinenta.

N/FSBiH u Beču su predstavljali predsjednik Vico Zeljković, potpredsjednici Ivan Beus i Irfan Durić, generalni sekretar Adnan Džemidžić, te savjetnik predsjednika Marko Miličić.

Na dnevnom redu bilo je, pored ostaloga, i povećanje sredstava namijenjenih programu HatTrick, saznaju Sportske.ba.

Između 2024. i 2028. godine svaki će nacionalni savez na raspolaganju imati 17 miliona eura za programe obrazovanja i razvoja, poput programa društvene odgovornosti, obrazovanja trenera i sudija, te za financiranje nogometne infrastrukture. Od početka programa HatTrick 2004. godine u europski je nogomet uloženo već 2.5 milijardi eura.

Na Kongresu je prezentiran značajan napredak ženskog nogometa u Evropi, pogotovo u svjetlu nadolazećeg Evropskog prvenstva u Engleskoj.

Usvojeni su izvještaji predsjednika UEFA-e i Izvršnog odbora, kao i UEFA-ine administracije za takmičarsku sezonu 2020./2021., financijski izvještaji za isto razdoblje te budžet za financijsku godinu 2022./2023. Kongres je ratificirao izbor novih članova u UEFA-ina tijela, a sljedeći je na rasporedu 5. aprila 2023. godine u Lisabonu.


BH Reprezentacija

Reprezentativcu BiH znatno porasla cijena

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: NS BiH

Reprezentativcu BiH Amaru Dediću, nakon nastupa u Red Bull Salzburgu, znatno je porasla cijena.

Prema posljednjem ažuriranju na specijaliziranom portalu Transfermarkt, desni bek reprezentacije BiH vrijedi sedam miliona eura te mu je cijena narasla za tri miliona eura.

Budući da redovno igra u Red Bull Salzburgu, a da je svoj raskonšni talenat i potencijal pokazao i u prethodnim utakmicama u reprezentaciji, za očekivati je kako će Dediću cijena u kontinuitetu rasti.

Red Bull u svojim redovima ima dragulja i vrlo brzo će Dedić postati jedan od najvećih eksponata u izlogu ovog austrijskog kluba, koji je poznat kao klub koji po visokim cijenama prodaje svoje igrače.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Samira Hurem poslala pozive za historijski duel

Objavljeno prije

 

Autor

Ženska „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine će u meču prve runde baraža za Svjetsko prvenstvo gostovati u Velsu.

Utakmica Vels-Bosna i Hercegovina na programu je 6. oktobra u 20:15 sati u Kardifu, a selektorka bh. tima Samira Hurem je pozvala sljedeće igračice:

Envera Hasanbegović (SFK 2000 Sarajevo), Almina Hodžić (SFK 2000 Sarajevo), Indira Faković (Emina), Melisa Hasanbegović (Sporting, Portugal), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Andrea Grebenar (Hajduk Split, Hrvatska), Gloria Slišković (SFK 2000 Sarajevo), Selma Kapetanović (ŽNK Split, Hrvatska), Andrea Gavrić (1. FC Köln, Njemačka), Ena Šabanagić (SFK 2000 Sarajevo), Alma Kamerić (SFK 2000 Sarajevo), Đula Velagić (SFK 2000 Sarajevo), Marija Aleksić (Arna-Bjørnar, Norveška), Marija Ana Milinković (SFK 2000 Sarajevo), Dajana Spasojević (SFK 2000 Sarajevo), Merjema Medić (Osijek, Hrvatska), Zerina Piskić (Emina), Amina Mujanović (Fortuna), Ena Taslidža (Eintracht Frankfurt, Njemačka), Minela Gačanica (SFK 2000 Sarajevo), Maja Jelčić (Sarajevo), Alma Krajnić (SFK 2000 Sarajevo).

Igračice će se okupiti 3. oktobra u Zenici.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

BiH potvrđena u drugom šeširu, “Zmajevi” ne mogu igrati protiv jedne reprezentacije

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: NS BiH

Žrijeb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo bit će održan 9. oktobra.

UEFA je objavila i iznimke kod žrijeba, a BiH neće moći igrati protiv Kosova iz političkih razloga. Iz istog razloga ne mogu se sastati ni Srbija i Kosovo, kao i Armenija i Azerbejdžan, Bjelorusija i Ukrajina te Španija i Gibraltar.

UEFA je također navela da u istoj skupini mogu biti najviše dvije reprezentacije s potencijalno oštrim zimama, a to su Bjelorusija, Estonija, Farski Otoci, Finska, Island, Latvija, Litva i Norveška. Zbog velike udaljenosti pojedine momčadi mogu biti izvučene najviše jednom od udaljenijih reprezentacija pa Azerbajdžan može biti samo u skupini s Gibraltarom, Islandom i Portugalom. Island samo s Gruzijom, Izraelom, Armenijom ili Kiprom.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE