PODIJELI

Piše: Senad KRESO

Kemal Džemidžić ( Kemica ) 1934-1989 i
Vlatko Konjevod ( Čika Vlatko ) 1923 – 2005.

Ova dva čovjeka, kao fudbalski treneri su ostavili NAJDUBLJI trag u preko 70. godina dugom životu FK Unis iz Vogošće. Moram odmah naglasiti da moja kompetentnost oko života vogošćanskog fudbalskog kluba je od 1964. do 1992. godine.

Ova dva čovjeka – fudbalska trenera, ne možemo povezati ni sa čim osim sa FK Unis. Prvi je nešto mlađi, a drugi je bio profesionalni trener, dok se Kemica tim poslom amaterski bavio.

Veže ih samo USPJEH sa ekipom (FK Pretis, a od 1970 g. FK Unis) koju su vodili. Prvi krajem 60 -tih, a drugi početkom 70- tih.
PRVI, kako zovem u ovom tekstu rahmetli Kemicu, za kratak period stvorio je jednu respektabilnu ekipu (igrači od 1940 . do 1951. godišta ) i 1970 g. FK Unis je izborio plasman u 2. Ligu bivše nam države Jugoslavije. Uveo nas, a on izašao, odnosno iz privatnih razloga više se nije bavio trenerskim pozivom.

Šta je krasilo rahmetli Kemicu? Kao prvo što mi padne na pamet to je VEDAR pristup svemu, pa i u porazu poslije utakmice. Jednostavno, bio je prava RAJA sa svima. Kada te ružio to je činio tako blago, kao otac, baš kao dobar otac. Što se tiče treninga na rasporedu je morala uvijek biti ” ševa”, te igra na dva gola. Raspoloženje na visokom nivou, što se pokazalo kao naš najjači (pored ostalih) kvalitet.

DRUGI, Čika Vlatko smo ga zvali, bio je drugačiji tip kao trener, a i kao čovjek. Profesionalac u svome poslu. Njegovim pristupom na treningu i njegovim zahtjevima prema nama, shvatili smo da utakmica nije samo igra, nego mora se utakmica i raditi. Pored kvaliteta koje je zatekao, podigao nam je individualnu i timsku taktiku na visoki nivo. Naše ponašanje na igralištu je određivalo njegovo raspoloženje. Imao je burne reakcije. I on se znao družiti sa igračima, poigrati remija na pripremama, pa i koji špricer popiti sa starijim igračima.

Ovim tekstom sam ispunio bar djelić moje obaveze i poštovanja prema njima DVOJICI, jer su mi odredili životni put kao fudbalera i kasnije kao fudbalskog trenera.

Rahmet ti duši Kemice Pokoj ti duši Čika Vlatko

O AUTORU. Senad Kreso dugogodišnji je igrač FK Unis, potom trener istog i još nekoliko klubova. Bio je koordinator u NSBiH. S dosta uspjeha kao trener radio je u Bahreinu.

PODIJELI