PODIJELI

Legenda bh. fudbala Vahid Halilhodžić je i danas inspiracija za veliki broj ljudi. Mnogi se sa velikom radošću sjećaju njegovih igara za Velež, Nantes i reprezentaciju Jugoslavije. Danas je ekipa portala Sportske.ba u selu Idbar kod Konjica pronašla jednog od najvećih Vahinih i Veležovih fanova, gospodina Salku Omerovića. Na ulazu u selo se nalazi brana, na kojoj smo primjetili jedan grafit koji simbolizuje ljubav prema mostarskom klubu.

Nakon što smo došli do kuće u kojoj stanuje Salko Omerović, primjetili smo i sliku Vahida Halilhodžića, koja na tom mjestu stoji skoro 40 godina.

Za bivšeg fudbalera Veleža, Salko ima samo riječi hvale, te je za njega rekao da je jedan od najboljih fudbalera sa naših prostora u historiji.

Sliku Vahida Halilhodžića je dobio 1981. godine, nakon što je Velež u finalu Kupa Maršala Tita pobijedio Željezničar rezultatom 3:2, a upravo je na tom meču dvostruki strijelac za Velež bio Halihodžić.

Salko za sliku kaže kako ona simbolizira njegovu vječnu ljubav prema Veležu, Halilhodžiću, ali i svim igračima Veleža koje je još kao dječak pratio.

Kaže kako je na prvu utakmicu otišao davne 1963. godine, na kojoj je Velež pobijedio Sarajevo, a jedini strijelac na meču je bio najveći fudbaler Veleža u historiji, i čovjek po kojem omladinska škola nosi ime, Muhamed Mujić.

Ipak, popularni ”Vaha” u njegovom srcu ima posebno mjesto, te sa mnogo emocija govori o njegovim igrama.

Također je rekao kako je mnogo prolaznika svratilo da se uslika pored fotografije legendarnog fudbalera. Prvobitno je Vahinu sliku držao u sobi, ali kako nam je rekao: ”Nije Vaha za četiri zida, Vaha je za cijeli svijet da ga vidi”.

Istakao je kako je Halilhodžićeva slika bila na istom mjestu bila i tokom ratnih dešavanja, te da niko nikada nije ni pomislio da je ukrade:

”Ova slika predstavlja cijelo naše selo, navijačko opredijeljenje, mještani Idbra su Veležovci, i to je tako od pamtivijeka.”

U video prilogu možete pogledati šta je još za naš portal rekao Salko Omerović-Gela:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za kraj je rekao kako mu je velika želja jednog dana upoznati Vahida Halilhodžića, te mu se želi zahvaliti na svemu što je uradio za Velež i reprezentaciju Jugoslavije.

(Semir Tikveša/Sportske.ba)

PODIJELI