Connect with us

Domaći fudbal

Koronavirus zahvatio višestrukog prvaka BiH: Promjena kompletnog stručnog štaba!

Objavljeno prije

,

Mostarski premijerligaš Zrinjski objavio je na svojoj FB stranici kako će u redovima višestrukog bh. prvaka doći do privremene promjene stručnog štaba prve ekipe!

Razlog su pozitivni testovi na koronavirus među članovima trenerskog osoblja nakon povratka ekipe iz Tuzle gdje je Zrinjski  u petak pobijedio Tuzla City (4:0).

Tako će ekipu do povratka šefa struke Mladena Žižovića i njegovih asistenata kroz trenažni proces voditi trener U17 tima Zrinjskog Mario Ivanković, dok će njemu asistirati Dalibor Cvitanović i Igor Melher.

Domaći fudbal

Šta je Sarajevo u sportskom smislu, gdje je glavni grad BiH rezultatski

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: FK Željezničar

Slovo o sarajevskom sportu. Tako bi mogao da nosi naslov ovaj člančić. Slovo o KK “Bosna”, FK “Sarajevo”, RK “Bosna”, FK Željezničar. Dalje ne moramo ići. Dovoljno je da stanemo ovdje. Zaboravimo žensku košarku, rukomet, hrvanje, streljaštvo, boks i sve druge neprofitabilne i amaterske, sportove.  Nije da ih Sarajevo nije imalo. Teško se odlučiti odakle bi mogli da krenemo u kratku analizu. Sada bi neko pitao, a gdje su zimski sportovi u olimpijskom Sarajevu?
Možda je najlakše  krenuti od onog, bez čega ništa, pa ni sport ne može. Novac i država. Dakle, sredstva i organizacija. Svjedočili smo u proteklom kolu i slavlju navijača i igrača FK “Željezničar”, nakon pobjede protiv FK “Široki Brijeg”. Slavlje ravno pobjedi protiv nekih velikih klubova. Ili, taj poraz  “privatizovanog” Sarajeva od “raseljenog” Veleža  Koševu.
Šta je Sarajevo u ekonomskom smislu i u ljudskim resursima u odnosu na Široki Brijeg ili Veležovih “pola” Mostara?
Šta je Sarajevo u finansijskom smilu. Kantonalna Vlada i pripadajuće ministarstvo kulture i sporta, koje je godinama raspolagalo milionima za sport. Sarajevo je i Gradska uprava, sa ukupnim budžetom koji je varirao. Teško je upratiti, ali nekada je bio 14,15,16, miliona. Svake godine. Sarajevo je i četiri gradske općine, da ne računamo one prigradske. Svaka od četiri gradske općine na godišnjem nivou imala je u prosjeku 40-tak miliona izvršenje budžeta. Četiri puta četiri, sto šezdeset. Kantonalna Vlada nekada sa budžetom do milijardu, nešto niže. Sarajevo je sjedište svih važnih javnih preduzeća, telekoma, pošte, elektroprivrede i logično je da su se sportski klubovi  u Sarajevu najviše grijali od tih sponzorskih sredstava. Sarajevo je i stjecište privatnih kompanija i političke moči putem koje se mogao usmjeriti novac za “omiljene” klubove.

I šta je danas Sarajevo u sportskom smislu?

Infrastruktura

Koševo je oronuli stadion čiji teren pri jačoj kiši liči na baru. Skenderija dvorana iz vremena soc-realizma. Doduše, tada je bila jedna od najmodernijih. Bila.
Teren na Grbavici je obnovljen donatorksim sredstvima. Navijači su skupljali za stolice, kupovali desetogodišnje ulaznice. Sjeverna tribina je scena za horor filmove u centru grada. Jug se ne uklapa i neuslovan je.

Gdje je sarajevski sport rezultatski

Rukometa nema, vrhunske košarke nema. Doduše postoje negdje evidentirani dugovi. FK “Sarajevo” iako sa investitorom jedva u domaćoj ligi nešto napravi. O međunarodnoj sceni, da ne sanjamo.
FK “Željeničar”,  možda u  najtežem periodu u povijesti. A, Željina povijest nije kratka.Povijest duga kao i milioni duga.

Država

Prema Dejtonu, izvorna nadležnost u sportu je u kantonu i lokalnoj zajednic. Moglo je Sarajevo, Kanton Sarajevo, u svoj Zakon o sportu da piše šta je volja. Da nadje najbolja rješenja. Ali, kako, kad su sport u Sarajevu dugo godina vodili pjevači. Kad su svoj uticaj imali sportski mešetari. Gurali svoj, na uštrb svakog drugog sporta.Kako, kad je politički nivo podilazio, bio snishodljiv i kretao se linijom manjeg otpora. Ma neka, dajte mu ili im, brzo će izbori.  Ima države u Sarajevu, nije da nema. A bilo je i novca.

Ljudski resursi

E, tu je možda najveća žalost. Ljudi od struke, znanja i ugleda su izgubili nerve. Teško ih je nagovoriti da dodju i blizu nekom  od sarajevskih kolektiva koji su nekada bili sportski strah i trepet u regionu i Evropi. I navijači izgubili nerve. Ne gleda im se i ne dolazi. Svakobi volio pogledati dobru košarku. Da je ima. Svako bi volio gledati neku grupnu fazu evropskog takmičenja. Može i UEFA liga. Ali, nema.

Zaključak

Teško je izvoditi zaključke. Pogotov u sportu. Hiljadu ljudi, hiljadu trenera. Svako ima svoje mišljenje, bez svijesti da smo svi pomalo krivi. Neko više, a neko manje. Zaključite sami.
Novac i organizacija.

Nastavi čitati

Domaći fudbal

Rođeni sklapaju tim za proljeće: Odlični napadač stiže u Velež

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: FK Rudar

Velež bi mogao biti jedan od aktivnijih klubova na tržištu ove zime, a već se veći broj igrača povezuje s dolaskom u Mostar.

Najvzučnija imena koja se pominju su golman Jasmin Burić i napadač Franck Ohandza, a hercegovina.info piše kako je jako blizu dolasku u Velež fudbaler prijedorskog Rudara Santos Clarismario Rodrigues.

Kako piše pomenuti portal, Santos bi gotovo sigurno ove zime trebao postati igrač Rođenih, za koje bi on sigurno bio veliko pojačanje obzirom da je tim Feđe Dudića imao izvjesne probleme sa završnicom i igrom u napadu.

Santos je protekle jeseni osvojio srca navijača u Prijedoru, ali njegove igre zapazili su i svi ostali ljubitelji Premijer lige BiH i bh. fudbala.

Radi se o jednom od najbržih igrača Premijer lige, koji pokriva poziije krilnog napadača. U aktuelnoj sezoni je Santos upisao pet asistencija za Rudar, a bitno je napomenuti da ima tek 20 godina, pa bi riješio i veliki problem Veleža s manjkom mladih igrača jer dvojica mlađa od 21 godine moraju počinjati utakmice domaćeg prvenstva, a i Kupa.

Nastavi čitati

Domaći fudbal

Zvijezda dobila novog sportskog direktora

Objavljeno prije

 

Autor

Zvijezda iz Gradačca imenovala je novog sportskog direktora.

Na sinoćnoj sjednici Upravnog odbora odlučeno je kako će u narednom periodu funkciju sportskog direktora obnašati Amir Durgutović koji je potpisao ugovor na dvije godine.

Durgotovića nije potrebno predstavljati gradačačkoj publici. Ranije je već bio sportski direktor u Zvijezdi, a također imao je priliku biti još trener i igrač ovog federalnog prvoligaša.

“Iako ga se ne mora posebno predstavljati, samo ćemo podsjetiti da se radi o čovjeku sa bogatom igračkom nogometnom karijerom (Zvijezda Gradačac, Borac Banja Luka, Sutjeska Nikšić, Adanaspor), dugogodišnjem sportskom radniku i nogometnom treneru koji je svuda ostavio trag kojeg odlikuje predanost nogometu i profesionalnost”, saopštili su iz Zvijezde, dodavši:

“Vjerujemo da će sa Amirom Durgutovićem u ulozi sportskog direktora, NK Zvijezda napraviti novi iskorak koji će ubrzo rezultirati sportskim i organizacionim uspjesima našeg kluba”.

Prvi dio sezone Zvijezda je okončala na 11. mjestu.

Nastavi čitati

NAJČITANIJE