PODIJELI

NK Iskra Bugojno broji teške dane. Budućnost kluba je nezivjesna, spominje se i najgori scenarij, gašenje!

Povodom svih dešavanja UN Vandali, obratilo se saopštenjem koje Vam prenosimo u cijelosti.

“Prošlogodišnji „Big-boss“ Sportskog saveza, kojeg je uspješno predstavljao elegantni Nedžad Šečić, zajedno sa našim načelnikom, uz još par sportskih znalaca, doveli su sport u gradu do raspada. Nakon decenijske tradicije, postojanja i trajanja imena ISKRA, došlo je vrijeme da se Iskra polako ugasi. Zbog ne baš dovoljne intelektualne sposobnosti osoba koje su izvršavale ove poslove i bile zaposlene na tim funkcijama, a u cilju nastavljanja 70-ogodišnje tradicije postojanja jednog kolektiva i samog njegovog jačanja, došlo je do totalnog kolapsa iz kojeg zakonski gledano, izlaza nema. Osobe koje su izvršavale ove funkcije, uspjele su srušiti nešto što se stvaralo godinama. Ono što ni jedna vlast prije njih nije uspjela dopustiti, a to je da se ugasi ISKRA, vi ste dopustili! Vi ste oni koji će u historiji ostati upisani kao „negativci“ za čije vrijeme se nije desilo baš ništa. A vaša imena CRNIM SLOVIMA bit će upisana u historiji našeg kluba!!

Nogometna tradicija koja se u Bugojnu prenosila decenijama, ove godine slavi 100 godina razvoja i postojanja. Baš te davne 1919. godine, početkom jeseni, u Bugojnu je odigrana prva službena nogometna utakmica (tada još: „NK Vrbas“). Nogometni klub Vrbas osnovan je u ljeto 1919. na incijativu tada jedinih bugojanskih studenata: Nikole Grgića, Jakova Šandrka i Nedeljka Praljka, koji su u Bugojno donijeli PRVU nogometnu loptu i opremu. Danas, poslije punih 100 godina postojanja nogometa na ovim prostorima, koji je baš ove jubilarne 100-te godine trebao biti na samom vrhuncu, on se gasi…

Na osnivačkoj skupštini, održanoj 26. februara 1946. godine, donesena je odluka o formiranju Nogometnog kluba „Jedinstvo“. Prvi trener, Muhamed Bečirović Bečko, koji je još i prije Drugog svjetskog rata igrao za bugojanske nogometne klubove, okupio je veliki broj momaka i izvšio selekciju. Prva zvanična utakmica odigrana je u Jajcu protiv domaće ekipe „Simo Šolaja“ (kasnije: Elektrobosna / Metalleghe). Na drugoj skupštini kluba, sredinom 1947., odlučeno je da klub dobije novo ime „Iskra“ u čast „Četvrtog bataljona Sedme krajiške proleterske brigade“, koja je u Septembru 1944. godine oslobodila Bugojno od nacističkog režima.

NK VRBAS 1919 – 1923
NK AHIL 1923 – 1935
NK GRAĐANSKI 1935 – 1937
NK SLOGA 1937 – 1941
(DRUGI SVJETSKI RAT)
NK JEDINSTVO 1946 – 1947
NK ISKRA 1947 – 2019…
???

SIJAŠ VJEČNO 1947!”, stoji u saopštenju.

PODIJELI