PODIJELI

Njemačka je jedna od država koja vodi najveću borbu sa pandemijom koronavirusa.

U Njemačkoj svoju karijeru gradi i mladi bh. fudbaler i bivši omladinski reprezentativac BiH, Dino Samuel Kurbegović. Trenutno živi u Offenbachu, a za portal Sportske.ba govorio je o cijelokupnoj situaciji u Njemačkoj za vrijeme pandemije, svojim ambicijama, cljevima, RB Leipzigu, Bayernu, naravno i reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

“Situacija je u Njemačkoj trenutno napeta, zato što se pandemija širi. Uvedene su stroge mjere kretanja. Teško nam pada samoizolacija, pogotovo nama fudbalerima jer se moramo snalaziti kako da treniramo”, rekao je Kurbegović na početku razgovora za Sportske.ba.

Trenutno je bez kluba, ali u pregovorima je za transfer, međutim koronavirus je zaustavila sve. Ipak nada se da će uskoro sve smiriti.

“Trenutno sam bez kluba. Trebao sam završiti transfer u švicarsku prvu ligu, ali zbog korone ćemo morati sačekati. Nadam se da će se ovo brzo smiriti, jer je život u cijeloj Evropi stao.”

Redovno prati utakmice Zmajeva, a poziv u A tim je jedan od ciljeva u karijeri.

“Pratim utakmice reprezentacije i navijam za naše momke. Na meni je da radim treniram, a nadam se da će u budućnmosti i doći poziv u A selekciju.”

Otkrio nam je i za koji bi klub volio zaigrati.

“Navijam za PSG, u budućnosti bi volio da zaigram za PSG. Sportski uzor mi je Riyad Mahrez, a što se tiče moje pozicije stopera tu mi je uzor Presnel Kimpembe, zato što moj stil igre podsjeća na njegov. Volio bih da uspijem približno kao oni.”

Jedna utakmica u dresu reprezentacije ostavila je poseban pečat.

“Igrao sam puno utakmnica i sa klubovima i sa reprezentacijom, ali posebno izdvajam utakmicu protiv Španije na Mediteranskim igrama 2018. godine. To je bio poseban osjećaj.”

RB Leipzig je postao hit u Evropi, dok Bayern nema dominaciju kao prije.

“Već se odavno znalo da će RB Leipzig postati ozbiljna ekipa bilo je pitanje vremena kad će se to desiti. Izgleda da su ove godine uspijeli imaju i top igrače, a i top trenera. A koliko su ozbiljni u radu to sam i sam doživio. Ipak, mislim da se teško može Bayern srušiti sa trona, ipak je to Bayern.”

Dino Samuel Kurbegović rođen je 2000. godine, a cijelu dosadašnju karijeru gradio je u Njemačkoj. Igrao je za omladince Mainza, Leipziga, Offenbacha, a posljednji klub mu je bio Wormatia. Za omladinske selekcije BiH skupio je ukupno 19 nastupa. Za U17 reprezentaciju ima sedam anstupa, za U18 devet nastupa, a dvije utakmice je upisao i u dresu U19 selekcije naše države.

(Haris Zilić/Sportske.ba)

PODIJELI