PODIJELI

Květa i Zdenek bili su gosti QSI International School of Sarajevo koja se nalazi u Vogošći. U školu su stigli u pratnji predsjednika roditelja QSI zajednice i predstavnika Internacionalne zajednice ispred EYOF-a Jakuba Nesnidala.

Květa Jeriova Pecková ima više razloga da pamti Olimpijadu u Lake Placidu (1980,SAD) i u Sarajevu (1984, tadašnja SFRJ Jugoslavija) na poseban način, jer je osvojila dvije medalje u Nordijskom skijanju. Sa svojim suprugom Zdenekom (također sportistom) nakon 35 godina ponovo je u Sarajevu. Njih dvoje su došli da podrže sportsku manifestaciju – Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) 2019. i svoju repezentaciju Češke.

Direktorica QSI Sarajevo, Jamie Martin, je naglasila da je ovo divno iskustvo za učenike škole kao i jedinstvena prilika da upoznaju profil profesionalnog sportiste i saznaju nešto novo. S obzirom da je gospođa Květa pored sporta govorila i o važnosti obrazovanja, .Martin je podržala i zahvalila se na isticanju jednog od ključnih faktora u procesu odrastanja djece.

Gostima su đaci postavljali brojna pitanja, a ono što su čuli bilo je zanimljivo i korisno.

Sportska direktorica QSI Sarajevo, Ajla Numić Škrijelj, je istakla da djeca kroz sport razvijaju samostalnost, zadovoljavaju potrebu za samoostvarenjem kao i potrebu za pripadanjem i na taj način lakše sklapaju prijateljstva. Upravo je to ono o čemu su gosti govorili i na taj način usmjerili učenike u nešto lijepo, pozitivno, i dobro za njihovo zdravlje.

PODIJELI