Connect with us

Domaći fudbal

LALE ZA SPORTSKE.BA: Diskutabilno je ko bi ispao iz PLBiH, mijenjat ćemo format Kupa

Objavljeno prije

,

Pandemija koronavirusa zaustavila je fudbal u cijeloj Evropi. I NFSBiH će biti na mukama oko rasporeda, ako se liga nastavi početkom maja, što je prijedlog UEFA-e, sa posljednje video konferencije.

Povodom novonastale situacije, pandemije, prekida lige, eventualnog nastavka, za Sportske.ba govorio je predsjednik Komiteta za takmičenje u NFSBiH, gospodin Milorad Lale.

“Ima opcija da se nastavi početkom majom. Ali ako se produži ovo sve, morat ćemo zalediti tabelu i proglasiti nakon 22 kola. U toj situaciji, prvak, Evropa, taj vrh tabele je nekako ok, ali šta sa opstankom? Da li proširivati ligu na 14, ostaviti na 12, ko bi ispao? Klubovi su tu u neravnorpavnoj situaciji. To je već diskutabilno pitanje. Velika je borba za opstanak. Ali vidjet ćemo šta će biti. Ja se nadam da će se ovo sve nastaviti”, rekao je Lale na početku razgovora za Sportske.ba.

Englezi su donijeli odluku da će se liga završiti makar to bio juli ili august. Lale smatra da je to u BiH neizvodljivo.

“Nije realno da mi tako igramo. Nemamo reflektore, infrastrukturu, a i ti igrači su ljudi. Niko ne misli o humanosti. I oni imaju živote, van fudbala, oni su radnici. Kršimo i neka ljudska prava. Evo recimo maj i juni da se igra 11 kola je opet puno, ali našli bi neki način raspored. Treba ipak misliti i na igrače. Nisu oni svjetske zvijezde, pa evo jedan Mane, Messi ni oni ne mogu tek tako odigrati takav ritam.”

U Kupu jedna utakmica.

“Ako se nastavi, mijenjat ćemo format Kupa. Igrat će se jedna utakmica u polufinalu i finalu, jer ponavljam nemoguće je da u dva mjeseca neka ekipa odigra 15 utakmica.”

Pripreme su pod upitnikom.

“Izolacija će stvoriti probleme igračima. To svi znaju. Većina njih će se vratiti sa 4-5 kila viška. E sad, ako bude prostira za neke mini pripreme, vidjeli bi sve. Ali, evo opet gdje će ih odraditi? Hoće li biti sve ok u Međugorju, Etno selu Stanišić…? Sve su to pitanja, na koja sad nemamo konkretne odgovore”

Ne gubi nadu da će se ipak nastaviti.

“Javnost je s većinom upoznata. Nema se tu šta novo pričati i dodati. Ja se iskreno nadam da će se ovo nastaviti. Možda je i malo ovo sve previše, ali opet moramo poštovati naredbe nadležnih i najbitnije od svega je zdravlje ljudi.”

(H.Z./Sportske.ba)


Domaći fudbal

Turnir Mjesnih zajednica u malom fudbalu, nagradni fond 100.000 KM

Objavljeno prije

 

Autor

Ustanova Sportska dvorana Konjic, uz pokorviteljstvo Grada Konjica organizuje različite sportske i zabavne sadržaje toko godine za Konjičane i goste koji naročiti u ljetnmi mjesecoma privuku veliku pažnju i budu veoma dobro posjećeni. Nakon organizovanih turnira u Konjicu „Tri kornera penala“ , „Podorašac „ i „Pržice ovih dana u pripremi je nova aktivnost za koju vlada veliki interes zbog načina organizovanja i nagradnog fonda.

Riječ je o Turniru Mjesnih zajednica u malom fudbalu čiji je cilj afirmacija sporta, sportskih aktivnosti uz isključivo učešće domaćih igrača koji će se boriti za svoju Mjesnu zajednicu bez mogućnosti dovođenja igrača iz drugih sredina.

„Nakon što su se stekli uslovi za održavanje ove zanimljive sportske prilike za druženje Konjičana svih generacija u zimskim mjesecima, krenuli smo u proces prijava ekipe za Turnir Mjesnih zajednica u malom fudbalu. Ono što je njegova karakteristika jeste da će pobjednička ekipa obezbjediti za Mjesnu zajednicu novčana sredstva koja će biti uložena u infrastrukturu, kornkretno u objekte koji će omogućavati kvalitetniji život, bavljenje sportom, rekreaciju, obrazovanje, za što će Grad Konjic izdvojiti 100 000 KM, što je posebno privlačno za sve ekipe“, riječi su direktora Ustanove Sportska dvorana Konjic, koji je naglasio kako će svi zanteresovani Konjičani moći pratiti utakmice, biti uz svoju ekipu i srcem bodriti igrače na terenu.

„Mislim da je ovo jedna zasita sjajna prilika za sve građane, prije svega za druženje, rekreaciju tokom zime, a potom i za svjevrsni festival malog fudbala, razvijanje zajedništva i promovisanje sportskih vrijednosti, zato sam zahvalan generalnom pokrovitelju Gradu Konjicu što u svojim aktivnostima prepoznaje potrebe građana i nastoji omogućiti ugodne trenutke za život i rekreativne aktivnost„ kazao je Elezović, te je pozvao ekipe da se prijave za učešče na ovom turniru.

„Mjesna zajednica Trešanica več je održala sastanak i formirala ekipu koja sa nestrpljenjem očekuje počatak turnira. Nadamo se da će ovo biti zanimljivo sportsko druženje koje će imati svoju publiku, zato pozivam sve Mjesne zajednice da budu dio turnira koji je namjenjen svim generacijama“, riječi su Mensura Muhibića, predsjednika Mjesne zajednice Trešanica.

Turnir počinje 06. Januara 2023. godine u Sportskoj dvorani. Prijave ekipe, odnosno Mjesene zajednice mogu se izvršiti svakim danom u Sportskoj dvorani. Uslov za prijavu ekipe je taj da svi igrači trebaju biti punoljetni i da imaju mjesto prebivališta u Mjesnoj zajednici za koju igraju (cips). Nagrada u iznosu od 100 000 KM će se realizovati u skladu sa propozicijama turnira, to jest sredstva će biti uložena u infrastrukturu u pobjedničkoj Mjesnoj zajednici u dogovoru sa generalnim pokroviteljstvom.

Ismet Nimanović


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Prosinečki prezentirao svoju viziju čelnicima FK Sarajevo, evo šta je dogovoreno

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Olimpija/ Facebook

Večeras je završena prva runda pregovora FK Sarajevo i potencijalnog trenera Roberta Prosinečkog. Sve je otvoreno. Predstoji i “drugo poluvrijeme” razgovora s doskorašnjim selektorom BiH.

Predstavnici bordo tima najprije su prezentirali klupske ciljeve i želje, potom je hrvatski stručnjak predočio svoj način rada.

“Razgovarali smo otvoreno, korektno i konkretno. Na dobrom smo putu- rekao je naš izvor.

Premda su ostali još neki detalji da se dogovore, upravo “sitnice” znaju biti prepreka konačnom dogovoru.

Prosinečki je uspješno vodio bh. reprezentaciju, koju je doveo u A diviziju Lige nacija. Robi ima dosta trenerskog iskustva, radio je u A reprezentaciji Hrvatske, vodio klubove u Turskoj, Sloveniji, Azerbejdžanu, a bio je i trener Crvene zvezde.

(Sportske.ba)


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Iz Želje otvoreno o Diglisiću: Pregovori nisu prekinuti, poznat novi rok, imali razgovore sa drugim ponuđačem

Objavljeno prije

 

Autor

Na press-konferenciji Plavih govorilo se o eventualnom strateškom partneru kluba. Izjavu o tome je dao Edis Kovačević, predsjednik Želje.

– Bilo je nekoliko zainteresovanih. Usvojili smo strategiju na Skupštini koja je definisala način ulaska u klub. Mi imamo zastarjelo zakonodavszto za sportske kolektive, to je veliki problem. Klubovi su i dalje udruženja građana, mi smo kreirali model po kojem se može ući u klub. Neki su na prvu htjeli da olako uđu i privatizuju klub, to za nas nije bilo prihvatljivo. Takve stvari nismo ozbiljnije ni razmatrali. Diglisić je imenovan za strateškog partnera. Tada smo prihvatili njegovu ponudu, smatrali smo da je to najbolje rješenje. Čovjek je vrlo finansijski potentan. Nakon roka, dolazi do usporenja u tim aktivnostima vezanim za ugovor. Mi smo u novembru prema njemu izrazili nezadovoljstvo dinamikom tih pregovora. Ostavili smo rok do kraja godine da završimo pricu oko ulaska investirora. Postupak pregovora sa Eldinom nije prekinut, još je u toku, o tome odlučuje tim za pregovore. Kada se donese odluka, potpisuje se ugovor. Nakon nove godine javnosti ćemo iskomunicirati ishod pregovora, kao i cijeli tok pregovora – objasnio je Edis.

– Imali smo razgovore sa još jednim ponuđačem iz SAD. On je javio da nije u situaciji da podnese zvaničnu ponudu. Ime ne mogu reći. To su bili najozbiljniji ponuđači – kazao je.

– Uradili smo sve što je do nas bilo. Rok je do kraja godine. I “ne” je odgovor, ali očekujemo da to bude pozitivno. Nama nikad nije iskomuniciran nijedan problem zbog ovog ili onog. Strategija postoji i bila je prihvatljiva. Ne želim gatati i pogađati šta je razlog – rekao je Kovačević.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE