Connect with us

Ostalo

Lana Pudar na prijemu kod Fadila Novalića: Evo koliko će novca dobiti za izvanredne sportske uspjehe

Objavljeno prije

,

FOTO: Fena

Federalni premijer Fadil Novalić i ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, svjesni značaja vrhunskih rezultata koji najbolji bh. sportisti postižu u svijetu, ali i obaveze Vlade FBiH da ih na svaki mogući način podrže, danas je organizovali prijem za najbolju bh. plivačicu Lanu Pudar, njenu trenericu Alenu Ćemalović i predsjednika Plivačkog kluba Orka iz Mostara Damira Đedovića. Za osvajačicu bronzane medalje u finalu Svjetskog prvenstva u malim bazenima (25 metara) u Abu Dabiju, iz federalnog budžeta će, na osnovu Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima za ostvarene vrhunske rezultate, biti osigurana nagrada od 10.000 KM, a za njenog trenera 5.000.

Ministrica Dujmović kazala je da je činjenica da Vlada FBiH iz godine u godinu prati rezultate naših sportaša koji na najbolji način prezentiraju našu državu. – Isto tako činjenica je da ovo što je Lana u ovoj godini uspjela reprezentativan je povod i prilika za čestitke od strane cijele Vlade FBiH i Ministarstva kulture i sporta FBiH. Sredstva kojim Federalno ministarstvo kulture i sporta raspolaže sigurno nisu dovoljna da na dobar način podupremo sve ono što naši sportaši postižu. Kada je u pitanju sport u narednoj godini, bar tako je plan u našem proračunu za 2022. godinu, sredstva će se udvostručiti. To će biti prilika za adekvatniju i bolju podršku od strane ovog ministarstva – kazala je Dujmović. Lana Pudar je zahvalila na podršci Federalnom ministarstvu kulture i sporta. – Ovo je kontinuirana podrška. Mnogo mi znači kada vidim da oni prepoznaju moj trud, rad i rezultate. Nadam se da će se ova podrška i saradnja nastaviti i u budućnosti. Nastojat ću da sve ovo opravdam, da postižem još bolje rezultate i da napravim još povoda za ovakve prijeme – kazala je Pudar. Ovo je samo nastavak podrške koju je Vlada FBiH ranije u ovoj godini dodijelila za njene uspjehe i pripreme od 23.500 KM. Naime, za ispunjenje A olimpijske norme iz federalnog budžeta Lani Pudar pripalo je 5.000 KM, za oboreni državni rekord 3.000, a 1.500 KM njenom treneru, dok je 14.000 KM izdvojeno iz interventnih sredstava za pripremu za Olimpijske igre. Vlada Federacije BiH u ovoj godini je putem Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz FBiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate, osigurala iz budžeta FBiH ukupno 677. 000 KM. U prvoj polovini ove godine odobreno je 268.500 KM, a u drugoj 408.500 KM, odobrenih na posljednoj sjednici Vlade FBiH iz tekuće rezerve budžeta. Riječ je o sredstvima koja se izdvajaju na osnovu zahtjeva za dodjelu nagrada u ime klubova i sportista koji su ostvarili vrhunske rezultate na međunarodnim takmičenjima u drugoj polovini 2021. godine.

(FENA)


Ostali sportovi

Veliki uspjeh: Nedžad Husić je viceprvak Evrope!

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: OS BIH

Najbolji bosanskohercegovački taekwondoista Nedžad Husić ostvario je veliki uspjeh na Evropskom prvenstvu u Manchesteru osvojivši srebrnu medalju.

U današnjem finalu bosanskohercegovački borac poražen je od Stefana Takova iz Srbije. Rezultat je u regularnom dijelu meča bio izjednačen 9-9, da bi Srbijanac trijumfovao u produžetku (0-2).

Titula evropskog viceprvaka svakako da predstavlja veliki uspjeh za našeg sportistu.


Nastavi čitati

Ostali sportovi

Nedžad Husić se plasirao u finale Evropskog taekwondo prvenstva u Manchesteru

Objavljeno prije

 

Autor

Najbolji taekwondoista Bosne i Hercegovine Nedžad Husić plasirao se u finale Evropskog taekwondo prvenstva u Manchesteru.

Husić je u kategoriji do 74 kilograma kao drugi nositelj bio slobodan prvo kolo, da bi u drugom savladao predstavnika Kosova sa 28:8 nakon prekida. U četvrtfinalu Husić je imao za protivnika predstavnika Hrvatske, a nakon nevjerovatno uzbudljivog meča sa puno preokreta predstavnik Bosne i Hercegovine dolazi do pobjede rezultatom 21:20.

U polufinalnom meču koji je uslijedio odmah nakon četvrtfinala Husić je savladao predstavnika Belgije sa 12:9. U finalnom meču Husić će se boriti protiv predstavnika Srbije Stefana Takova. Direktan prenos finalnog meča bit će dostupan na BHRT-u sa početkom u 21 sat.

Osim Nedžada Husića danas je svoj nastup imala i Petra Ždero, koja je nakon dvije pobjede nad predstavnicama Portugala sa 9:6 i Belgije sa 6:4, zaustavljena u pohodu na medalju od predstavnice Italije rezultatom 17:6.


Nastavi čitati

Ostali sportovi

Održano državno prvenstvo BiH u low kicku i point fightingu

Objavljeno prije

 

Autor

U subotu 21. maja Sportskoj dvorani „Konjičanka“ u organizaciji Kluba borilačkoh sportova Balkan Konjic održano je prvenstvo države u discilinama low kick i point fighting, uz učešće 200 takmičara i takmičarki iz 45 klubova, a za KBS Balkan Konjic nastupilo je 5 takmičara, dva seniora, jednim starijim juniorom i dvije mlađe juniorke.

KBS Balkan Konjic na čelu sa trenerom Asmarom Imamovićem je ostvario sjajne rezultate, osvojili su tri zlatne i dvije srebrene madalje.

Edina Halilović – 56 kg, low kisk, seniorke A klasa, zlatna medalja i pehar za najbolju seniorku.
Edita Ždrale – 48 kg, low kick, mlađe juniroke prvo mjesto, zlatna medalja.
Džan Ždrale – 60 kg, low kick, stariji junior, prvo mjesto zlatna medalja.
Harin Sinanović + 91 kg, low kick seniori A klasa drugo mjesto, srebrena medalja.
Elvisa Bijedić + 60 kg, low kick, mlađe juniorke, drugo mjesto, srebrena medalja

U KBS Balkan Konjic su zadovoljni i ponosni nastupom svojih takmičara na ovo prvenstvu, a iz kluba se zahvaljuju svim klubovima na fer i korektnom takmičenju i borbama i nadaju se da će biti dobri domaćini i u budućnosti i poželili svima dobro zdravlje i puno sportske sreće.

Ispred KBS Balkan Konjic i Casper Gym–a zahvaljuju se posebno sponzorima koji su dali podršku u organizaciji, a to su:
Grad Konjic, PD Igman, Grawe Tadiv, Sanel Sped DOO Konjic, TR Salihović, SS Dental, Mostara, Riba Neretva, Gagi Plast, Alat Konjic, Vidikovac Konjic, Garden City Konjic hotel, Mesnice Maksumić, Fast Food Crni.

Ismet Nimanović


Nastavi čitati

NAJČITANIJE