PODIJELI

UEFA je u petak kažnila Manchester City dvogodišnjom suspenzijom iz Lige šampiona. Uz to, City je kažnjen i sa 30 miliona eura novčano.

Manchester City kažnjen je zbog kršenja finanskijskog fair playa, a kazna počinje da se primjenjuje od sezone 2020/21 i odnosi se na sva evropska takmičenja, ne samo na Ligu šampiona.

UEFA je ustanovila da je Manchester City prekršio pravila finansijskog fair playa tako što je lažno prikazivala zaradu od sponzora.

Istraga protiv šampiona Engleske otvorena je nakon što su se u javnosti pojavila dokumenta koja je objavio nemački Spiegel, a pozivajući se na “Football leakes” uzbunjivački sajt.

Prepiske koje su tada objavljene ukazale su na to da je vlasnik Sitija šeik Mansour bin Zajed Al Nahijan najvećim dijelom sam uplatio novac umesto sponzora Etihada. Radi se o iznosu od 67.5 miliona funti. Neki od mejlova pokazali su da je samo osam miliona od te sume u sponzorskom ugovoru za sezonu 2015/16 uplatio direktno sponzor, a da je ostalo došlo od vlasnika kluba koji je i vlasnik kompanije Abu Dhabi United Group.

Manchester City je pokušavao da dokaže da je taj “ukradeni materijal koji je dospeo u javnost” istrgnut iz konteksta.

Spiegle je u svojim tekstovima citirao u to vrijeme anonimni izvor da do dokumenata nije došao hakovanjem ili na bilo koji drugi nedozvoljeni način. Ispostavilo se ipak da je izvor izvjesnii Rui Pinto, Portugalac koji je u svojoj zemlji optužen za 147 kriminalnih dijela i prekršaja uključujući tu i hakovanje i druga kriminalna djela počinjena pomoću interneta.

PODIJELI