PODIJELI

NBA liga je u skladu s prethodnim dogovorom uslijed ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa od danas igračima počela isplaćivati manje plaće. Svim igračima današnja rata umanjena je za 25% zbog stavke u kolektivnom ugovoru o “višoj sili”.

To se odnosi na sve igrače, koji plaće dobivaju u ratama svakog drugog petka, no šest superzvijezda ima nešto drugačiju dinamiku isplata pa su već dobile novac koji je svima ostalima na račun sjeo danas, što znači da su ovu ratu dobile u punom iznosu, javlja ESPN.

Radi se o LeBronu Jamesu, Stephenu Curryju, Kevinu Durantu, Paulu Georgeu, Johnu Wallu i Blakeu Griffinu. Svi su oni među deset najbolje plaćenih igrača u NBA ligi ove sezone.

Ipak, to ne znači da su oni dobro prošli u ovoj priči. Sva šestorica višak novca, odnosno 25% od posljednje rate, morat će vratiti, odnosno za taj iznos će im biti umanjene prve rate za sljedeću sezonu kada igračima bude uplaćivan puni iznos rata.

Curry je najplaćeniji igrač lige s 40,2 miliona dolara po sezoni, što znači da će mu svaka rata tokom redukcije biti umanjena za 420.000 dolara. Toliko će morati vratiti sljedeće jeseni. LeBron će, kao sedmi najbolje plaćeni igrač lige (37,4 miliona), morati vratiti 370.000 dolara.

Dogovor o smanjenju plaća između NBA lige i Udruženja igrača postignut je nakon prekida sezone, a NBA je prvo htjela uzeti igračima 50% od svake rate, piše The Athletic.

Prema ESPN-u, ako se ostatak regularnog dijela sezone otkaže, plaće će biti srezane za 40%, a ako se otkaže cijela sezona, uključujući i doigravanje, igrači širom NBA lige ostat će bez otprilike milijardu dolara. Još nema naznaka što će biti s ostatkom sezone prekinute 11. marta niti će ih vjerojatno biti do početka, a možda i sredine juna.

PODIJELI