PODIJELI

Niko u historiji jugoslovenskog fudbala nije osvojio toliko značajnih trofeja kao Vladimir Jugović. Titula evropskog i svjetskog šampiona sa Crvenom zvezdom, pa sve to isto u dresu Juventusa. Danas živi i radi u Beču.

Fudbaler koji je radio sa trenerskim velikajima Lippijem, Erikssonom i Sachijem, posebno izdvaja Ivicu Osima. Upravo je u dresu sa državnim grbom debitovao kod Osima.

– To mi je posebno drago. Znate zašto? Zato što kod Osima nije bilo lako da se debituje. To je jedan od onih stručnjaka koji su pošteno obavljali svoj posao i realno gledali na fudbal. Čak su i njemu nametali igrače tokom Svjetskog prvenstva u Italiji i stvarali mu probleme oko tima. Samo što je Osim mangup i znao je kako da se postavi. Zamislite onda šta se dešavalo sa selektorima koji nisu bili mangupi. To je naša boljka, rijetko kada idemo pošteno. Tako je bilo u staroj državi, tako je i sada. Ne zna se da li sastavljamo ekipu da bismo nešto napravili i osvojili ili je sastavljamo da bi se nekome učinila usluga. I onda se pitamo zašto nema uspjeha. Pa, sve ima svoje. Uvijek se gleda nečiji lični interes umjesto da reprezentacija bude iznad svega. Mora poštenije. Ako ginemo, daj da poginemo kako treba – rekao je Jugović za Blic.

Ipak, njegov saigrač iz Crvene zvezde Dejan Savićević prije nekoliko dana gostujući na jednoj televiziji, o Ivici Osimu je rekao:

– Ja sam debitovao u reprezentaciji kod Osima. Odigrao sam pola mečeva u reprezentaciji kod njega. On nikada nije imao povjerenja u mene što je kulminiralo u Zagrebu 89-te kad sam napustio reprezentaciju. 90-e isto u Italiji. Imao sam konkurenciju u reprezentaciji. Tu je bio Safet Sušić koji je po mom mišljenju najbolji igrač sa ovih prostora kojeg sam ja gledao. Nažalost i dan danas, kad god ima priliku Osim je koristi da me ospori – rekao je Savićević

Jugović, inače bivši vezista Crvene zvezde, Sampdorie, Juventusa, Lazia, Intera, Atletico Madrida… imao je pitanje za predsjednika Radnika iz Bjeljine.

– Kao navijač, moram da vjerujem u Krstajića i da ga podržim na putu ka Evropskom prvenstvu, ali mi je neshvatljivo da neko u isto vrijeme može da bude predsjednik kluba i da obavlja funkciju selektora – otvoren je Jugović.

PODIJELI