PODIJELI

Legendarni fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević, kao i mnogi drugi koji su imali priliku trenirati bh. veznjaka Miralema Pjanića, nije krio oduševljenje na vijest o transferu našeg igrača uz Juventusa u Barcelonu.

 Blažević je u izjavi za Sportske.ba istakao kako je ovo „pobjeda kompletnog fudbala na ovim prostorima”.

 ”Transfer Pjanića u Barcelonu je višestruko važna stvar i korist, da jedan igrač s naših prostora ode u najveći klub na svijetu i bude uz Messija, to samo po sebi znači njegovu još veću afirmaciju. Ovo je promocija svih nas sa ovih prostora, pogotovo bh. fudbala, i svi možemo biti ponosni na tog mladog igrača koji je došao u jednu takvu sredinu. Veliko priznanje je ovo za naš fudbal u Bosni”, rekao nam je u svom stilu  karizmatični Travničanin, koji je u kratkom periodu od ljeta 2008. do kraja 2009. ostavio dubok trag u reprezentativnom bh. fudbalu i, po mnogima, udario temelje selekciji koju je kasnije preuzeo još velikan bh. fudbala Safet Sušić, i odveo je u Brazil 2014..

 

Ono što razlikuje „trenera svih trenera”, kako Ćiru vole zvati u narodu, od ostalih stručnjaka koji su radili s Pjanićem, jeste činjenica da je upravo kod njega tada 18-godišnji Miralem debitovao u dresu zmajeva.

 ”Još tada se dalo naslutiti da će Pjanić biti veliki igrač jer imao je to nešto u nogama, samo mu je bila potrebna prava afirmacija, što su naredne godine i donijele. Meni neki zamjeraju što mu nisam davao maksimalnu minutažu tokom vođenja BiH, ali on je bio tada mlad dečko koji je bio pod pritiskom sa svih strana. Svi mi imamo svoje početke, pa tako i Pjanić”, zaključio je Blažević za Sportske.ba.

 

(M.K./Sportske.ba)

PODIJELI