PODIJELI

Bh. reprezentativka i najuspješnija biciklistkinja naše države odnijela je pobjedu na četvorodnevnoj etapnoj utrci kategorije UCI S1 održanoj u Banja Luci. Dominantnom pobjedom naša takmičarka upisala je novih 120 UCI bodova, koliko nosi prvo mjesto u generalnom plasmanu. Tanović je kao lider u generalnom plasmanu žutu majicu obukla nakon prve etape na kojoj je stekla prednost sa nešto više od 3 minute nad drugoplasiarnom Francuskinjom Mantei Manon, takmičarkom tima Massi Academie. Pokazatelj da se četverostruka balkanska prvakinja nalazi u sjajnoj formi ove sezone pokazala je treća maratonska i najteža etapa koja je vožena na Banj brdu. Stazu dužine 60 kilometara sa dvije hiljade visinskog uspona Tanović je završila sa prednošću većom od 30 minuta nad drugoplasiranom Francuskinjom. Posljednja kružna etapa vožena je na Kastelu na kojoj je Lejla upisala svoju četvrtu etapnu pobjedu i odbranila titulu sa prošlogodišnjeg izdanja Grand Prix Banja Luka.

„Etapne utrke uvijek su zahtjevne ali veoma sam sretna što sam odnijela pobjedu i upisala novih 120 UCI bodova koji će mi donijeti napredak na UCI listi. Prve dvije etape sam startala rezervisano s obzirom na to da sam još uvijek osjećala umor od utrke u Slovačkoj, međutim prije starta najteže treće etape osjećala sam se sjajno i od početka vozila u svom ritmu i zapravo riješila utrku prije posljednje etape”, rekla je Lejla Tanović.

Naredno takmičenje za našu takmičarku je UCI Marathon Series u Italiji koje će poslužiti kao zadnja priprema pred svjetsko prvenstvo koje se održava 25. oktobra u Turskoj.

„Lejla je pokazala veliko iskustvo na etapnoj utrci u Banja Luci i na sve četiri etape uspjela odvoziti sigurno, odnosno bez tehničkog defekta i odnijeti pobjede. Veliki broj utrka je otkazano usljed pandemije koronavirusa tako da je teško održavati takmičarsku formu, međutim Lejla je svojim rezultatima pokazala da se nalazi u sjajnoj formi pred svjetsko prvenstvo koje će bti naš glavni cilj ove sezone”, rekao je za kraj selektor reprezentacije Amar Njemčević.

PODIJELI