PODIJELI

Sve učestalija pojava u regiji, ali i šire je da djevojke imaju uloge u sportskom novinarstvu.

To ne zaobilazi ni Bosnu i Hercegovinu. Sportsko novinarstvo je velika ljubav Mostarke, Belme Baralije, koja je nedavno i postala član redakcije portala Sportske.ba. Prethodno je bila aktivna na City TV.

Belma od malih nogu gaji emocije prema sportu. Počela je sa rukometom, gdje je trenirala i igrala u Lokomotivi, između ostalih u generaciji sa Hanom Slišković, kćerkom bivšeg selektora fudbalske reprezentacije BiH, Blaža Sliškovića.

Nakon rukometa, akcenat je bacila na ateltiku, tačnije na kros i polumaraton, a ukupno je osvojila 29 medalja u rukometu i pomenutim atletskim disciplinama.

Nakon novinarskog “transfera”, odlučili smo i predstaviti ovu mladu Mostarku, koja je govorila o svom putu u svijetu sporta, ciljevima, ambicijama…

“Možda je malo neobično za ovo područje da žena izvještava sa utakmice, ali razumiju se žene u fudbal, i sport generalno, samo nam dajte priliku”, govori na početku razgovora ova simpatična Hercegovka.

Baralija ističe da se lagano, ali sigurno ruše stereotipi i da sport nije rezervisan samo za muškarce.

“Postoji nekoliko kvalitetnih sportskih novinarki u BiH, na čelu sa Medinom Šehić i mi se borimo, rušimo stereotipe, znanjem i sposobnošćuu dokazujemo da sport nije rezervisan isključivo za muškarce.”

U sport se zaljubila kao djevojčica.

“Od malih nogu sam u sportu, počevši od fudbala, rukometa pa sve do rekreativnog trčanja (u koje sam trenutno zaljubljena), posjećivala sam sportske manifestacije i željela sam da se u budućnosti bavim sportskim novinarstvom. Svoje prvo iskustvo u ovoj oblasti stekla sam na mostarskoj City televiziji, gdje sam također, pored sporta radila priloge i intervjue obrađujući teme iz politike, kulture… Nakon rada na televiziji počela sam raditi u online medijima. Riječ je o portalu Sportske.ba, gdje radim sa super kolegama u super atmosferi.”

Poznato je da BiH u sport ulaže mrvice, a toga je svjesna i lijepa Hercegovka.

“Trenirajući nekoliko sportova, koje sam već navela, shvatila sam, kroz svoj primjer, da država ne mari za uspjehe mladih pojedinaca, ali i sportskih kolektiva. Stoga osjećam obavezu da promovišem sport, mlade i uspješne sportaše, ambasadore ove zemlje, što je u suštini moja dugogodišnja želja. Želim da se čuje za njih, da barem na taj način osjete da nisu zaboravljeni.”

Pored svega navedenog Belma je i vaterni navijač FK Velež, a ne krije želju da bi u novinarskoj karijeri voljela uraditi i intervju sa Miralemom Pjanićem.

(Haris Zilić/Sportske.ba)

PODIJELI