PODIJELI

Finalnom utakmicom FA Kupa, najstarijeg takmičenja na svijetu, između londonskih rivala Arsenala i Chelseaja na “Wembleyu” (18.30), biće spuštena zavjesa na sezonu elitnog fudbala na Ostrvu.

Time će, mjesec i po nakon nastavka igre zbog korona-prekida, a više od godinu nakon njenog početka, napokon biti spuštena zavjesa na sezonu elitnog klupskog fudbala u Engleskoj.

Ono što finalu najstarijeg takmičenja na svijetu daje dodatnu draž jeste podatak da će na klupama dva londonska rivala sjediti dva najmlađa menadžera u Premier ligi – i predvodnici nove generacije trenera. Menadžer “tobdžija” Mikel Arteta danas će imati 38 godina i 128 dana, a samo nekoliko metara od njega igrom svog tima dirigovaće menažder “plavaca” Frank Lampard, sa 42 godine i 42 dana.

I jedan i drugi imaju šansu da prvu sezonu na trenerskoj klupi zaokruže velikim trofejom, u finalu kultnog takmičenja koje će se igrati pred praznim tribinama.

“Hrabrost, čvrstina i inteligencija – to su zajedničke osobine zbog kojih je pred obojicom trenera blistava budućnost”, kaže se u analizi BBC-ja uoči finala FA Kupa.