PODIJELI

Izbor Dušana Bajevića za selektora reprezentacije bio je pogodak “u sridu”  Elvedina Begića, aktuelnog predsjednika NSBiH.

 

 

 

 

 

 

 

Najava konkretnih poteza za “povratak otpisanih”  i posjeta Senadu Luliću naišao je na odobravanje širih navijačkih masa.

Delegacija NSBiH otputovala je u najjačem sastavu u Rim. Predsjednik Saveza, autoritativni selektor, Elmir Pilav, svestrani “igrač” za sve zadatke, te Zvjezdan Misimović, savjetnik Izvršnog odbora “kleknuli” su pred Lulićem, godinama jednom od glavnih poluga Lacia.

Delegacija NSBiH odgledala je utakmicu potom se sjelo za stol s Lulićem. U uvodu je, da bi se opustilo Senada, konstatavano, kako su njegove primjedbe na “teferič okupljanje” opravdane i kako je dolaskom Bajevića s tom praksom završeno.

Ponuđeno je Luliću da odigra dvije utakmice “baraža”, potom da sam odluči o daljnoj reprezentativnoj karijeri. Na sastanku je najmanje govorio Elmir Pilav. Predsjednik NSBiH je govorio o važnosti Lulićevog povratka u državni tim.

I Misimović, koji je ugovorio sastanak, najavio je bolje dane za reprezentaciju s Bajevićem. Sportske.ba saznaju kako je delegacija NSBiH očekivala Lulićev povratak. Pojedinci su neugodno iznenađeni što moraju moliti da se pomogne reprezentaciji kada je najpotrebnije. Nisu to smjeli reći Luliću. Naprotiv, iskazali su maksimalno razumjevanje za novu situaciju u kojoj se našao Lulić.

Senad nije Lionel Mesi, nije čarobnjak i njegov povratak nije garancija da ćemo izboriti plasman na Evropsko prvenstvo.  Na njegova leđa gurnut je preveliki teret. Već sada se mogu pročitati komentari po društvenim mrežama “kako nikoga ne treba moliti”… Šta je to “Lula” odigrao za reprezentaciju da bi mu se klečalo? Zašto ne igra u reprezentaciji kao u Laciju.., neki su od komentara na račun Lulića. Bilo je i  neukusnih komentara “dežurnih sveznalica”.

Luliću je sada najteže. I on je svjestan toga, kada je pristao biti domaćin sastanka s delegacijom NSBiH. Zato i nije mogao  dati potvrdan odgovor. Zatražio je nekoliko dana da o svemu razmisli, potom definitivno odluči o mogućem povratku u reprezentaciju.

Premda je moguća i druga runda pregovora, Sportske.ba saznaju kako Lulić ne želi mijenjati ranije donešenu odluku. Svjestan da mu godine nisu saveznik, kapiten Lacija smatra da je vrijeme za mlađe.  Lulić prolazi put koji je prošao Hasan Salihamidžić. Navijači su gledali jednog Bracu u Bajernu, a drugog u dresu BiH. U Bajernu je Hasan igrao u sistemu, dok je u reprezentaciji vladala anarhija. Nešto kao u proteklih godina u bh.timu. Zbog čega je Lulić (ne)svjesno otkrio priču o “teferič okupljanjima”.

Stoga je Senad, između redaka, čelnicima Saveza i reprezentacije poručio:

– Večerajte mene ne čekajte!

U NSBiH se nadaju da će Lulić uslišati njihov vapaj i pomoći u utakmicama baraža,  a veći dio javnosti i navijača reprezentacije pita, zašto se nije išlo na noge i Vedadu Ibiševiću? Koji bi zbog igračkih i ljudskih kvaliteta itekako mogao pomoći reprezentaciji. U bilo kojem svojstvu, samo da je u reprezentaciji.

Naš portal saznaje kako će za utakmice baraža Bajević ozbiljno računati na Asmira Begovića, ali i na još nekoliko igrača, koje iz neobjašnjivih razloga nije zvao Robert Prosinečki. Bilo kako bilo tandem “BB” (Bajević i Begić) odlučili su učiniti nemoguće, svim raspoloživim snagama izboriti plasman na evropsko prvenstvo.

 

R.S/Sportske.ba
PODIJELI