PODIJELI

Legendarni rukometni trener Lino Červar opet preuzima hrvatsku rukometnu reprezentaciju, javljaju mediji u Hrvatskoj.

Lino Červar bit će novi selektor hrvatskih rukometaša. Danas je odradio još jedan sastanak s dopredsjednikom Hrvatskoga rukometnog saveza Zoranom Gopcem nakon kojeg je jasno kako će bivši selektor opet voditi hrvatsku reprezentaciju.

”Pregovori idu u dobrom smjeru i kroz desetak dana ćemo imati press konferenciju na kojoj ćemo potvrditi novog selektora”, rekao je Gobac nakon sastanka, dok Červar nije htio ništa komentirati osim:

”Slažem se sa svime što je rekao Gobac.”

Aktuelni selektor Makedonije i trener Metalurga želi odraditi kvalifikacijske utakmice za EP s Makedoncima i samo zbog toga danas nisu i službeno objavili kako Lino preuzima Hrvatsku. Vidjet ćemo hoće li Červar proljeće provesti u Makedoniji ili će se ubrzo vratiti u Hrvatsku, ali sigurno je da Kauboji imaju novog/starog selektora.

Podsjetimo, Željko Babić smijenjen je s pozicije selektora posljednjeg dana januara nakon što je Hrvatska na dramatičan način ostala bez medalje na SP-u u Francuskoj.

Červar se na najdražu klupu vraća nakon sedam godina i ima nešto manje od godinu dana da pripremi Kauboje za osvajanje medalje na Evropskom prvenstvu koje se u januaru sljedeće godine održava u Hrvatskoj.

”Mago di Umago” je u prvom mandatu na klupi Kauboja bio od 2002. do 2010. godine. Zaslužan je za preporod hrvatskog rukometa i stvaranje generacije predvođene Ivanom Balićem i Petrom Metličićem koja je godinu nakon njegovog dolaska prvi i jedini put u svojoj historiji osvojila svjetsko zlato.

Nema Červara, nema finala

Godinu kasnije hrvatski su rukometaši po drugi put u historiji postali olimpijski pobjednici na OI u Ateni 2004. godine. Novo svjetsko finale igrali su 2005., a još jedno srebro sa SP-a Červar je osvojio 2009. u Hrvatskoj. Uz te četiri medalje, Červarova Hrvatska osvojila je i dva uzastopna srebra na EP-ima 2008. i 2010.

Posljednje finale koje su hrvatski rukometaši igrali izborio je Červar, a nakon toga su krenule žetve bronci pod Golužom (3) i Babićem (1).

Čelnici HRS-a odlučili su da Kauboje pred svojim navijačima opet vodi provjerena snaga. Spominjali su se i strani treneri poput favorita većine navijača Crnogorca Veselina Vujovića, Danca Ulricha Wilbeka ili pak Španjolaca Valera Rivere i Juana Carlosa Pastora, no prva opcija za Gopca i društvo uvijek je bio Červar.