PODIJELI

UEFA je prije pet mjeseci objavila odluku o kazni Manchester Cityju koja je iznosila dvije godine izostanka iz evropskih takmičenja. Engleski prvak uz to mora platiti i kaznu od 30 miliona eura. Manchester City je nakon toga iskoristio pravo žalbe Međunarodnom sudu za sport. Samo oni mogu pobiti ovu odluku Uefe, a njihova odluka bit će poznata u ponedjeljak prijepodne.

Nezavisno sudsko vijeće za financijsku kontrolu klubova (CFCB) donijelo je odluku o tome da je Manchester City počinio ozbiljne povrede Uefinih pravila.

Manchester City je navodno zaobilazio pravila kada je u pitanju poslovanje sa sponzorima povezanim s vlasnicima kluba. Football Leaks je u suradnji s njemačkim Spiegelom objavio dokumente prema kojima se može zaključiti da je City pokušao zaobići neka Uefina pravila oko financijskog fair-playa.

Engleski prvak je navodno dobivao financijske injekcije od investitorske kompanije iza koje stoje Ujedinjeni Arapski Emirati. Novac je upumpavan kroz sponzorske ugovore s kompanijama kao što je Etihad, glavni sponzor kluba.

 

 

PODIJELI