PODIJELI

Malo koji nogometni tim iz Bosne i Hercegovine se može pohvaliti tako dugom historijom kao NK Krivaja iz Zavidovića. Jedan su od najstarijih klubova u državi, osnovani davne 1919. godine i u svojoj osnovi su uvijek bili napredan i radnički klub. Mnogo vrhunskih fudbalera je počelo karijeru u Zavidovićima, te nosilo crveni dres Krivaje.

U prvom redu legende bh. i jugoslovenskog nogometa, braća Sead i Safet Sušić, književnik Hasan Kikić, slikar i golman Mustafa Faljić, pa zatim braća Zilkić, Bešić, Anić, Bartolović, Džebić (po mnogima i najbolji igrač u historiji Krivaje), Todorović, Veljačić, Bošković, Matić, Božić, Tursić, Lazendić, Sarvan, Imširović, Baždalić, Đurić…

NK Krivaja je u svojoj stoljetnoj tradiciji igrala na tri stadiona u Zavidovićima. Prvi je bio na lijevoj obali grada i rijeke Bosne, drugi na prostoru gdje su su danas zgrade ABC blokova, a na treći se prešlo početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. To se tačnije desilo u septembru 1979. godine, a na otvorenju novog stadiona Krivaje dragi gost je bio FK Sarajevo.

NK Krivaja se trenutno takmiči u Drugoj ligi Centar, a kako su zbog dobro poznate pandemije corona virusa obustavljena sva takmičenja, vrijedna Uprava kluba svakim danom vuče dobre poteze i uljepšava stadion podno Kleka.

Tribine se crvene od novih postavljenih stolica, travnjak blista i može se mjeriti sa premijerligaškim terenima, a ofarbane su i klupske prostorije. Matični klub legendarne braće Sušić, polako, ali sigurno, dobija prelijep objekat i kako to i zaslužuje stogodišnja svijetla tradicija kluba.

Kako sve to izgleda možete pogledati u FOTO galeriji.

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)

PODIJELI