PODIJELI

Razgovarala: Belma Baralija

Luka Menalo svoje prve fudbalske korake napravio je u rodnoj Čapljini. Igrao je za kadete i juniore Čapljine, potom Višiće, Široki Brijeg, Dinamo Zagreb, kratak period u Slaven Belupu odakle se opet vratio u Dinamo, da bi se u konačnici zaustavio u ljubljanskoj Olimpiji.

Za Sportske.ba govorio je o vremenu provedenom u Dinamu ali i njegovom sadašnjem klubu.

“Bilo je stvarno lijepo jer je prošla sezona bila povijesna za klub, nekako je čitav grad disao za Dinamo. Ljubljana je jako slična Zagrebu iako je dosta manja, mentalitet ljudi je jako sličan pa se za mene nije bilo teško uklopiti. Stvarno se dobro osjećam u Ljubljani i za sada sam maksimalno zadovoljan i gradom i navijačima i klubom.”

U okviru kvalifikacija za Europa league sinoć je Olimpija kod kuće izgubila od latvijskog FK Rīgas Futbola Skola rezultatom 2:3. U ovoj utakmici Luka je postigao drugi gol ekipe. Kaže kako je taj gol kruna njegovog rada u ljetnoj pauzi.

“Pa mogu reći da se stvarno dobro osjećam, praktički sam čitavu ljetnu pauzu proveo u Zagrebu dodatno trenirajući i sad mi se sve to počelo vraćati na terenu.”

Kaže kako prati Premijer ligu BiH i da uživa u utakmicama.

“Ima jako dosta kvalitetnih pojedinaca i klubovi se polako dižu još samo da se infrastruktura riješi i za našu ligu se ne treba plašiti.”

Od naredne sezone dio Premijer lige bit će i FK Velež. Ističe kako nije pratio njegove utakmice ali da svakako ovaj klub zaslužuje mjesto u najjačoj ligi države.

“To je klub sa imenom i renomeom i sigurno da imaju šta reći u Premijer ligi.”

Ovaj fudbaler svojim igrama, talentom i borbom osvajao je mnogobrojne titule za najboljeg igrača utakmice, pa sve do onih malo važnijih poput nagrade za najboljeg mladog igrača BH Telecom Premijer lige, pa sve do jednog od deset najperspektivnijih fudbalera Jugoistočne Evrope. Zbog toga i ne čudi kako se našao na spiskovima mlađe, ali i seniorske reprezentacije BiH. On je za Sportske.ba govorio i o kvalifikacijama koje BiH igra za odlazak na Euro 2020. godine.

“Ima još mnogo šansi, još je ostalo 6 utakmica i 18 bodova u igri tako da je sve moguće, uz pojedince kakve mi imamo ne plašim se nimalo.”

Kada je u pitanju poziv selektora Roberta Prosinečkog kaže:

“Očekivat ću poziv čim budem smatrao da sam ga zaslužio.”

Sa Lukom smo razgovarali i u malo opuštenijoj varijanti sa par blic pitanja.

Koji je najbolji trener s kojim ste imali priliku raditi?

“Goran Sablić.”

S kim iz Olimpije provodite najviše vremena?

“Sa Tomislavom Tomićem.”

Željo ili Sarajevo?

“Ipak Željo.”

Kako reagujete pod pritiskom?

“Dosta bolje pod pritiskom nego bez njega.”

Koji sport, pored fudbala, pratite?

“Košarka – ali samo NBA.”

Da niste fudbaler kojom biste se profesijom bavili?

“Bio bih doktor.”

Koje su žene ljepše, Zagrepčanke, Ljubljanke ili Hercegovke?

“Hercegovke”

PODIJELI