PODIJELI
FOTO: AA

Piše: Mladen BOŠNJAK

Nije dobro, pametno ni poželjno, ispred slijedeće dvije utakmice naše reprezentacije stavljati sumanute prefikse „povijesne“, „odlučujuće“, „biti ili ne biti“ i slične. Ali, mi smo takav nogometni svijet, mi smo takva zemlja, mi imamo takvu reprezentaciju. Sve nedorečeno: i narod, i država, i reprezentacija! Mi se koraka jednog ne možemo odmaknuti od „sudbonosnih dana“ i „povijesnih noći“, od „epohalnih utakmica“ i „posljednjeg tanga“.

Pa, kad je tako, hajdemo pripeliti našim izabranicima da na kraju dugačke i većini njih naporne sezone skupe snage i volje, da punim kapacitetom zaigraju i u Tampereu i u Torinu, i da konačno kraj imena Bosne i Hercegovine udarimo pečat ozbiljne europske reprezentacije. Ne treba, naravno, pred reprezentativce stavljati nikakve imperative, ali valja ih podsjetiti na ono čega su i sami svjesni: poraz(i) nas guraju ambisu nesudjelovanja na Europskom prvenstvu, a to bi bilo deprimirajuće za navijače u prvome redu, za same igrače i stručni štab, i, pogotovo, za blagajnu Nogometnog saveza.

Na stranu floskule da „nema lakih protivnika“ i da danas „svak igra nogomet“, Finska reprezentacija slabija je od naše, i u toj utakmici sasvim opravdano očekujemo tri boda. Italija je zadnjih godina slična nama: šepucka i zapinje, kilavi se… I kod njih se možemo nadati povoljnom rezultatu, zašto ne? Takva logika, i takav razvoj situacije vraća nas u ulogu (i na mjesto) favorita za odlazak na slijedeće veliko natjecanje, daje nam nadu da će plavo – žute zastave u ljeto 2020. godine preplaviti stari kontinent.

A, ako kojim slučajem ne budemo sudionici Europskog prvenstva – neće biti kraj svijeta, ali vjera u naš nogomet biti će znatno poljuljana, kult reprezentacije biti će načet, struka će ostati bez kontinuiteta. Jer mi ne praštamo uspjeh, kamoli –neuspjeh!

Kad se sve zbroji i oduzme, miriše na povoljan ishod dviju narednih utakmica. U Tampereu će na našoj strani biti kvalitet i navijači, a u Torinu naša prednost će biti pozicija autsajdera. U njoj se dobro snalazimo.

Bilo bi dobro dočekati jesen u nešto komfornijoj situaciji, bilo bi dobro skinuti s utakmice one prefikse s početka teksta.

PODIJELI