PODIJELI

Michael Jordan, prema mnogima najbolji košarkaš svih vremena, oglasio se nakon ubistva Georgea Floyda zbog kojeg su u Sjedinjenim Ameirčkim Državama izbile demonstracije u više od 140 gradova.

I legendarni košarkaš je digao svoj glas zbog ubistva Afroamerikanca za koji je osumnjičen jedan pripadnik policije u Minneapolisu.

– Jako sam tužan, povrijeđen i jako ljut. Vidim i osjećam bol jako puno ljudi, njihovu frustraciju i bijes. Podržavam sve one koji su digli glas protiv rasizma i nasilja prema obojenim ljudima u našoj zemlji. Sad je dosta.

Nemam odgovore, ali naš zajednički glas protiv ovakve situacije pokazuje da nas ništa ne može razdijeliti. Moramo paziti jedni na druge i nikad ne smijemo ignorisati ovakvu bezosjećajnu brutalnost. Moramo nastaviti s mirnim protestima protiv nepravde i moramo tražiti odgovornost vlasti. Naš zajednički glas mora pritisnuti vodeće ljude u ovoj zemlji da promijene zakone, a ako to ne učine, mi ćemo glasovima na izborima promijeniti njih. O ovome problemu moramo raditi svi zajedno.

Porodici Georgea Floyda želim izraziti saučešće kao i svima onima koji su pogođeni njegovom smrću koju su uzrokovali isključivo rasizam i nepravda – objavio je Jordan na društvenim mrežama.

PODIJELI