PODIJELI

Fudbalska A selekcija Bosne i Hercegovine nije dobila selektora nakon današnje sjednice Izvršnog odbora FS BiH.

Prvi potpredsjednik Milorad Sofrenić objasnio je nakon sastanka zbog čega nije donesena odluka.

– Prije današnje sjednice imali smo sastanak Komisije za izbor selektora koja je pregledala izvještaj Stručne komisije koju čine Emir Spahić i Zvjezdan Misimović, koji smo dobili i o kojem smo raspravljali. Zaključak je da 4. januara zasjedne Izvršni odbor i donese odluku. U međuvremenu će Komisija za izbor selektora usaglasiti svoje stavove i izaći pred Izvršni odbor samo s jednim kandidatom, rekao je Sofrenić.

Komisija za izbor selektora u čijem sastavu su, uz Sofrenića,  Elvedin Begić, Vico Zeljković, Ivan Beus i Irfan Durić, materijale od Stručne komisije je dobila u toku dana.

– Sjest ćemo još jednom na miru i do 4. januara da usaglasimo sve stavove i izađemo tako pred Izvršni odbor. Iako je bio prijedlog da se ide s dva ili više kandidata, odlučeno je da se ide s jednim kandidatom, odnosno da nas pet najodgovornijih preuzmemo na sebe odgovornost, dodao je.

U opciji za selektora je nekoliko kandidata.

– Tu su Petev, Barbarez, Musemić, Osim… sa sedam ili osam kandidata se obavio razgovor. Imat ćemo priliku da izvještaje na miru iščitamo i iznesemo jedan prijedlog pred Izvršni odbor. Plan je da ne bude dodatnih odugovlačenja i da 4. januara dobijemo selektora. Bilo je još prijedloga, ali neki treneri nisu bili zainteresovani, pa ih ne želim spominjati. Razgovaralo se i sa eminentnijim trenerima, ali uglavnom su nas odbijali. Zahvalili su nam se na pozivu pa smo sveli spisak na ove s kojima smo mogli uspostaviti relacije. Vjerovatno je razlog finansijske prirode. Selektor je svugdje dobro plaćen osim na prostoru bivše Jugoslavije, osim možda Hrvatske. Nemamo veću mogućnost od one što su imali prethodni selektori, a to je mjesečna plata od 15.000-20.000 KM, zaključio je Milorad Sofrenić.

PODIJELI