Connect with us

BH Reprezentacija

Misimović: “Pratimo nekoliko igrača koji bi mogli obući dres BiH”

Objavljeno prije

,

Bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine Zvjezdan Misimović istakao je za portal Reprezentacija.ba da Fudbalski savez prati mlade fudbalere širom svijeta koji mogu zaigrati za Zmajeve i da su u pregovorima sa nekim od njih.

On je kao neke od uspješnih primjera fudbalera koji su odabrali da nastupaju za Bosnu i Hercegovinu naveo Anela Ahmedhodžića i Adija Nalića.

“Lijepo je vidjeti da je taj, recimo, Ahmedhodžić danas u Ligi šampiona, kao i Nalić. Razgovori su od početka bili veoma korektni i konkretni, vidjelo se da žele igrati za našu zemlju, a na kraju se sve uspješno završilo. I nisu samo oni tu, ima još novih, mladih, momaka koji su sigurno budućnost” – kazao je Misimović i dodao:

“Ima nas svugdje, pa i u Americi. Svaka preporuka je dobro došla i svaku ćemo uzeti i razmatranje, provjeriti, a na kraju selektor je taj koji odlučuje i bira. Sa Arminom Gigovićem iz Švedske smo u kontaktu i voljeli bismo da se odluči za BiH. On je trenutno fokusiran na klupske obaveze. Što se tiče ostalih imena, sigurno da pratimo i da ima interesantnih fudbalera koje bismo voljeli vidjeti u bh. dresu, ali bolje da ne spominjem imena“.

Nakon toga se osvrnuo na prozivke Asmira Begovića i naglasio da zna da sve radi u korist reprezentacije.

“Znam da sam čist i da sve što radim je u korist reprezentacije. I to je to. Ivajlo Petev je već pokazao da se radi o kvalitetnom treneru i misim da trebamo biti zadovoljni, pogotovo ako uzmemo u obzir šta se sve dešavalo kada je tek dolazio i kako je dočekan. I igrači su ga super prihvatili. Čak su ga javno hvalili Edin Džeko, Rade Krunić, Ibrahim Šehić” – rekao je Misimović.


BH Reprezentacija

Bosansko fudbalsko sijelo u Kuvajtu

Objavljeno prije

 

Autor

U Kuvajtu, hiljadama kilometara od Sarajeva spontano je ogranizirano “bosansko sijelo” trenera.

Istina, nisu svi Bosanci, za “sinijom” se okupila bivša “Juga”.

Asmir Somun, jedan od najboljih trenera specijalista, pozvao je na večeru kolege i prijatelje iz Makedonije, Slovenije, Srbije…

Povod svečan. Nešto najbolje što se može desiti. “Bosansko sijelo” bilo je u Makedonskom restoranu uz makedonsku tradicionalnu hranu. Sve je organizovao Jugoslav Trencovski.

“Okupili smo se na moj poziv, jer sam saznao da ću dobiti sina. Organizovali smo večeru i druženje.

Došli su: Jugoslav Trenchovski iz Makedonije, trener Al Arabi U-21 ekipe, zatim Zoltan Dognar iz Srbije, trener golmana u Jahra SC, pa Sandi Sejdinovski iz Slovenije, glavni tener u Jahra SC. Došao je i Narsej Mubi, asistent trener u Jahra SC. Naravno i naši Rusmir Cviko, Dino Prljača, Elvis Karić- kaže sretan Asmir Somun, koji uživa zapažen rejting u Kuvajtu.

Zanimanje za bh. trenere dodatno je poraslo dolaskom Rusmira Cvike, doskorašnjeg trenera bh. reprezentacije u Al Arabi.

Cviko je zaredao s odličnim rezultatima u prvenstvu i Kupu. Preuzeo je “rashodovanu” ekipu i za kratko vrijeme doveo u poziciju da se bori za naslov.

Cviko je za asistente angažirao iskusnog Dinu Prljaču i Elvisa Karića. Prljača je godinama radio na raznim pozicijama, kao trener golmana, potom trener asistent, pa kao glavni trener i sportski direktor, što ga čini kompletnim. Karić je nekada bio jedan od najboljih golmana u BiH, što je potvrdio i kao trener specijalista radeći u Želji.

Cviko se još jednom pokazao kao vrlo kolegijalan i zahvalan. Radeći u Kini u svoj “stožer” je uzeo Đelaludina Muharemovića, Šarića, Hidića i Seferovića. Kamo sreće da i drugi, pogotovo iskusniji stručnjaci, koji godinama rade vani, angažiraju trenere iz BiH.

(E.R )


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Juniorke BiH saznale protivnike u kvalifikacijama za EURO

Objavljeno prije

 

Autor

Nakon kadetkinja, danas su i juniorske reprezentativke Bosne i Hercegovine saznale imena protivnika u kvalifikacijama za EURO 2023.

U sjedištu UEFA u Nyonu održan je žrijeb, a ženska U-19 reprezentacija BiH će u grupi A6 za protivnike imati selekcije Austrije, Italije i Grčke.

Kvalifikacioni turnir je na programu od 5. do 11. aprila 2023. godine u Italiji.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Kadetkinje BIH uoči žrijeba dobile priznanje UEFA-e, a potom saznale i protivnike u kvalifikacijama

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: UEFA

U sjedištu UEFA u Nyonu danas je održan žrijeb druge runde kvalifikacija za EURO 2023. za kadetkinje.

Prije početka žrijeba našoj selekciji je uručena nagrada za fair-play za nastup na Evropskom prvenstvu koje je ove godine održano u Bosni i Hercegovini.

Priznanje je u ime naše selekcije primila kadetska reprezentativka Nina Brnić koja je na žrijebu izvlačila kuglice.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine smještena je u grupu B2 sa selekcijama Kazahstana, Azerbejdžana i Crne Gore.

Kvalifikacioni turnir će biti održan u našoj zemlji od 22. do 28. marta 2023. godine.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE