PODIJELI

GAry O’Neil priznao je da je bio skeptičan kada je Robert Prosinečki dolazio u Portsmouth. Nekadašnji igrač Portsmoutha i bivši mladi reprezentativac Engleske ispričao je kako je početkom 2000-ih imao loš osjećaj kad je saznao da u njegov klub stiže bivši igrač Dinama, Zvezde, Real Madrida, Barcelone i Seville i donedavni selektor naše reprezentacije.

– Uh, bilo je ludo kad smo čuli da dolazi. Mislio sam da je smeće, ne može trčati, pa kako će igrati za nas? A onda je dobio loptu i rekao sam sebi: “Bože, ovaj čovjek je genije.” Jednostavno, nije mu bilo moguće oduzeti loptu, ispričao je nekadašnji veznjak Portsmoutha pa dodao:

– Radio bi neke nevjerovatne stvari. Znao je nadmudriti sve na terenu pa onda svi skoče kao da će pucati, a on napravi nešto drugo. Bio je stvarno nevjerovatan. Vjerovatno i najbolji igrač sa kojim sam igrao iako vjerojatno tada nije bio ni približno dobar kao ranije kada mu je karijera bila u usponu. Igrali smo skupa, on je igrao desetku, ja bih uglavnom obavio svoj posao trčanjem. Toliko toga sam naučio od njega, osim da pušim na poluvremenu, uz smijeh je rekao O’Neil.

Prosinečki je te sezone igrao 35 puta za Portsmouth i postigao devet golova dok je momčad završila na 17. mjestu.

– Nije mogao trčati, doslovno nije mogao trčati. To je bilo poput igranja nogometa sa ocem, ali bio je nevjerovatan – ne biste mu uspjeli oduzeti loptu. Trenirao je u svom tempu, koliko je želio, ali radio je nevjerovatne stvari, rekao je O’Neil.

PODIJELI