PODIJELI

Djevojke u ulozi sudija na fudbalskim utakmicama nisu više rijetkost. I BiH je jedna od država gdje djevojke sve više vode “glavnu riječ” na utakmicama.

Ne ustručavaju se komentara, slijede svoje snove, a često na terenu odrade sjajan posao. Jedna od onih koju bi u budućnosti mogli gledati i na prvoligaškim, zatim i premijerligaškim terenima je mlada Mostarka, Merima Tanović.

Merima je i bivša reprezentativka BiH u fudbalu. Aktivna je trenutno u ŽNK Neretva, a pored toga, položila je sve većinu ispita za sudiju. Danas je imala i vatreno krštenjene u “ozbiljnom” seniorskom fudbalu. Bila je pomoćni sudija na prijateljskom duelu Željezničara i Olimpika. Prema komentarima prisutnih, posao je odradila bez greške. Sudila je i meč Veleža i Sarajeva (3:1), a sutra je očekuje još jedna utakmica gdje će u glavnoj ulozi biti premijerligaš, sudit će pravdu na meču Zrinjskog i Igmana iz Konjica.

Lagano ali sigurno, ova mlada Mostarka se radom, trudom probija u vrh i neće biti iznenađenje ako je uskoro vidimo u nekim od derbija bh. fudbala. Trenutno sudi PLBiH za kadektinje, HNK ligu za seniore, te federalne lige za fudbalerke.

U Evropi dame su postale ozbiljne u sudijskim vodama, a izgleda da i mi lagano hvatamo korak.

(Haris Zilić/Sportske.ba)

PODIJELI