PODIJELI

Ženska juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu počinje nastup na Evropskom prvenstvu u Matosinhosu u Portugalu.

Mlade bh. košarkašice nastupaju u grupi sa selekcijama Slovenije, Mađarske i Francuske. Po riječima selektorke Mare Lakić-Brčaninović, glavni cilj reprezentacije BiH je opstanak u A-diviziji.

– Neće nam biti lako, ove godine nas neće gledati kao autsajdera, što je možda bio slučaj prošle godine. S obzirom na sistem takmičenja, najvažnija će nam biti ta četvrta utakmica, koja je presudna za sve ekipe. Ukoliko pobijedimo, ulazimo u prvih osam, ukoliko ne… Borba za opstanak do posljednjeg meča. Tu će dosta odlučivati i psihološki momenat, na kome smo radili i radićemo tokom Eurobasketa – izjavila je Lakić-Brčaninović.

Dodaje da ima puno povjerenje u mlade bh. košarkašice i nada se da će se iz Portugala vratiti s dobrim rezultatom.

Za reprezentaciju BiH u Portugalu će nastupiti: Melisa Brčaninović, Nedžla Kovačević, Jovana Marković, Dragana Domuzin, Sara Heljić, Milina Mišeljić, Sandra Azinović, Lejla Omerbašić, Naida Glotić, Zerina Alispahić, Ivona Krakić i Andrijana Reljić.

Prvu utakmicu na Eurobasketu košarkašice BiH će odigrati u subotu u 15 sati sa selekcijom Slovenije. Dan kasnije sastaje se s Fancuskom, a 10. jula s Mađarskom.

Nakon tri kola grupne faze sve ekipe će se plasirati u drugi krug koji se igra po “nokaut” sistemu iz kojeg će osam pobjednika ići u četvrtfinale, a poražene ekipe će igrati za plasman od 9. do 16. mjesta, odnosno za opstanak. Tri najlošije ekipe ispadaju u Diviziju B.

PODIJELI