PODIJELI

Pripremio: Haris Zilić

Mladi Ante Petrović, magistar kineziologije (usmjerenje odnosno zvanje kondicijski trener), pokrenuo je u Busovači jednu zrelu sportsku priču. Osnovao je Univerzalnu sportsku školu “Alfa”, koja već postavlja određene standarde na bh. sceni.

Fakultet je završio u Mostaru i sve ideje je naučio od svojih profesora kojima se mnogo zahvaljuje,a u razgovoru za Sportske.ba približio je cijelokupnu priču oko USŠ “Alfa”

“Škola sporta Alfa ima cilj s djecom proći višestrani razvoj kroz više sportova, razvoj motoričkih sposobnosti, a na prvom mjestu je odgoj i ponašanje u društvenoj sredini te pravilna ishrana djece. Kroz rad u dvije godine djeca su naučila skijati, plivati, pravilno trčati i imaju priliku okušati i druge sportove”, rekao je Petrović za Sportske.ba, a zatim nastavio.

“Bilježimo svaki njihov pokret, radimo razne testove i u dvanaestoj godini ih lagano usmjeravamo u njima odgovarajući sport. Natječu se u ligi mini olimpijade koji smo ujedino i osnivači sa drugim školama sporta. U svemu je uključen prof. Marko Lucić bez kojeg ne bih mogao sve ovo održati.”

Pokrenuta je i škola nogometa.

“Pokrenuli smo i školu nogometa koja je aktivna nešto manje od godinu dana. Mala pohvala za generaciju 2011. koji su osvojili turnir u Kreševu. Godišta 2011 i 2009/10 takmiče se u omladinskoj ligi GMS Sport, a ujedno smo i osnivači te lige.”

Aktivna je i odbojka, ali nedostatak finansija i vremena malo usporava, ističe Petrović.

“Odbojkaški klub Alfa je aktivan godinu dana i broji 40 članova, kako ženske tako i muške selekcije. Od ove godine se takmičimo u GMS ligi. U rad je uključena trenerica i bivša odbojkašica Mirna Jovanović, bez koje bih teško sve ovo mogao izvesti. U planu imamo još mnogo ideja, ali nedostak vremena, finansija i stručnog kadra malo sve usporava.”

Ante Petrović je trenutno i u OSBiH kao oficir, a svojom vizijom, idejama, pokazao je da mladi u našoj državi mogu itekako krojiti pozitivne i zdrave puteve, a takav je i Univerzalna sportska škola Alfa iz Busovače.

PODIJELI