PODIJELI

Hercegovačko-neretvanski kanton, tačnije Grad Mostar kao glavni domaćin, ugostiti će cestovnu utrku “Hercegovina Classic”, odnosno državno prvenstvo u cestovnom biciklizmu – uspon, koje će se održati u nedjelju, 27. septembra.

Organizator državnog prvenstva su udruženje”Hercegovina bicikl” i Biciklistički klub Mostar, zajedno sa Biciklističkim savezom Bosne i Hercegovine.

Na prvenstvu će nastupiti najbolji cestovni biciklisti Bosne i Hercegovine, a koji će se boriti za vrijedne UCI bodove koji se računaju za kvalifikacionu normu za Olimpijske igre.

Kako je istaknuo predsjednik “HerzegovinaBike” Toni Zorić, koja je organizator ovog prvenstva, na prvenstvu će nastupiti bh. biciklisti u svim kategorijama, a bitno je istaknuti da će i Mostar i Hercegovina imati nekoliko svojih predstavnika.

“Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo biti domaćinom jednog državnog prvenstva, zapravo jedne od najbitnijih utrka gdje se biciklisti bore za naslov državnog prvaka i vrijedne UCI bodove. Hvala Biciklističkom savezu Bosne i Hercegovine koji je prepoznao naš rad i napore, te ponudio da Mostar i Hercegovina još jednom budu domaćini cestovne utrke najvišeg ranga. Utrka Državnog prvenstva ove godine nosi naziv ‘Hercegovina Classic’”, a naša želja je da predstavimo Hercegovinu kao zemlju sporta i prikažemo je kao poželjnu turistički destinaciju”, izjavio je Toni Zorić.

Biciklizam u Hercegovini je u velikoj ekspaniziji, a u mnogo tome je pridonio i rad ova dva udruženja koje vrijedno rade na poboljšanju uslova za bavljenje biciklizmom u smislu izrade biciklističke infrastrukture, turističke ponude, te predstavljanju biciklizma kao sporta i zdravog načina življenja.

Start i cilj utrke će biti ispred tržnog centra Mepas Mall sa početkom u 12 sati, odakle će biciklisti voziti zatvorenu vožnju kroz grad, a nakon toga ih čeka zahtjevni uspon prema Gorancima i žestoka borba za naslov državnog prvaka.

(E.N./Sportske.ba)

PODIJELI