PODIJELI
Mandatory Credit: Photo by Colorsport/REX/Shutterstock (3156089a) Football - Manchester United v Swansea City Dzemal Hadziabdic of Swansea (right) and Steve Coppell of Man Utd Sport

Mostarski Velež je kroz svoju historiju podario veliki broj odličnih fudbalera. Podario je brojna imena koja će se zauvijek pamtiti u svjetskom fudbalu. Enver Marić je bio jedan od najboljih golmana svoje generacije, Duško Bajević, trenutni selektor BiH, igre Semira Tuce se i danas prepričavaju po Mostaru kao nešto što više nikada nije viđeno. Vahid Halilhodžić je također u kategoriji velikana, Blaž Slišković, Sule Rebac, Muhamed Mujić, Sead Kajtaz, i mnogi drugo, jednostavno ih je previše da se svi spomenu.

 

Ipak, jedno Veležovo ime se i dan danas spominje u Premiershipu, a to je ime Veležovog beka Džemala Hadžiabdića, poznatog u raji kao ”Čorba”.

MOSTAR, 14. rujna (FENA) – Svečano otvorenje pomoćnog terena Fudbalskog kluba Velež pored stadiona u Vrapčićima kraj Mostara upriličeno je danas, a otvorio ga je Džemal Hadžiabdić, člana nadzornog odbora mostarskoga kluba.
Foto FENA/Ivan Rozic

Rođen je u Mostaru 25. jula 1953. godine, a sa svojih 18 je počeo igrati za prvi tim Veleža. U Velež je došao davne 1960. godine, te je kao sedmogodišnjak započeo svoju fudbalsku karijeru. U Veležu je proveo čak 20 godina, a nakon toga odlazi u Swansea, klub iz Walesa koji se takmiči u engleskom fudbalu. Swansea je sa ”Čorbom ušao u elitni rang engleskog fudbala, te je zauzeo čak šesto mjesto u toj sezoni. Hadžiabdićeve igre se i danas pamte u redovima trenutnog člana Championshipa. Prije dvije godine je klub na svojoj zvaničnoj stranici organizovao anketu u kojoj se biralo idealnih 11 u historiji kluba, a ovaj legendarni Mostarac se našao u idealnom timu, iako je u Swanseaju proveo ”samo” četiri godine.

 

Nakon prestanka bavljenja fudbalom, okrenuo se trenerskom poslu, koji uspješno obavlja po arapskim zemljama gdje je vodio veliki broj klubova, te je sa njima osvajao razne trofeje.

Sa Al Gharafom je dva puta bio osvajač Qatar Stars Lige, dok je četiri puta osvojio katarski kup. Sa Al Ainom je osvojio UAE Pro ligu, dok je Al Wakrahom osvojio katarski kup. Sa Al Dharfom je osvojio Arapski kup konfederacija.

 

“Čorba“ – Džemal Hadžiabdić , najbolji fudbaler SFRJ za 1976.

 

Kroz igračku karijeru je također bio nagrađivan, a o njegovoj kvaliteti dovoljno govori osvajanje titule najboljeg jugoslovenskog igrača 1976. godine.

 

(S.Tikveša/Sportske.ba)

PODIJELI