PODIJELI

Ekipa Katarine je prije prekida PLBiH za rukoemtašice zauzimala deveto mjesto na tabeli. Iako su imale jedan od najmlađih timova u ligi i dosta problema sa povredama, Mostarke su bile tvrd orah većini protivnica u prvenstvu.

Poznat je rad i sa mlađim kategorijama, tako da je HRK Katarina još uvijek aktuelni prvak BiH u kadetskoj konkurenciji.

Jedna od vodećih igračica mostarskog kluba bila je 18-godišnja Melisa Lerić. Pomenuta djevojka je bila sjajna i u fazi napada i fazi odbrane. Melisa je na deset utakmica u PLBiH, zabila 50 golova, što je pet po utakmici. Na završnici državnog prvenstva za kadetkinje postigla je 23 gola na tri utakmice i proglašena za najbolju igračicu turnira, a na jakom turniru u Mađarskoj, mrežu protivnica je zatresla 31 put na šest utakmica. U ligi Herceg Bosne na tri utakmice, postigla je 18 pogodaka.

Melisu Lerić i smatraju za jednu od najeprspektivnijih igračica u BiH, a to je već dokazala obzirom da skoro pet godina igra seniorski rukomet.

Dijete je mostarske Lokomotive, talenat i znanje je prenijela i u Katarinu i sigurno da je veliki kapital bh. rukometa u budućnosti.

“Svoje prve rukometne korake napravila sam u Lokomotivi, gdje sam poslije veoma malog perioda počela da igram Premijer ligu Bosne i Hercegovine sa svega trinaest godina. Ispadanjem kluba iz lige i odlaskom igračica prelazim u Katarinu, gdje trenutno i igram”, rekla je Melisa na početku razgovora za Sportske.ba.

Zadovoljna je kako teče karijera.

“S obzirom na situaciju sa rukometom u cijeloj državi i malim mogućnostima svojim rezultatima sam i više nego zadovoljna, ali naravno da uvijek ima mjesta za napredak i rad. Nagrada za najboljeg igrača na državnom prvenstvu je jedna od dražih , gdje smo sa četiri igrača u završnici pobjedili ekipu Hadžića. Tu je također. i utakmica u mojoj prvoj sezoni igranja Premijer lige gdje sam kao dijete odgledala utakmicu s klupe, a u pitanju je bio opstanak mog tadašnjeg kluba Lokomotive u ligi. Protivnik nam je bila Krivaja iz Zavidovića kojima je pobjeda osiguravala put u Evropu. Mi smo ih dobili sa jednim golom razlike i osigurali opstanak.”

Dres reprezentacije Bosne i Hercegovine velika želja.

“Želje za budućnost su da obučem državni dres i branim boje Bosne i Hercegovine, te da se oprobam u inostranstvu, ali šta će vrijeme da donese niko ne može da zna.”

Bez podrške ne bi bilo pomenutih rezultata.

“Najveća podrška je naravno porodica, prvenstveno brat koji me svaki dan vozi na drugi kraj grada radi mojih treninga.”

Tu su i sportski uzori.

“Ako bi morala da izaberem najdražeg igrača današnjice među svim ‘igračinama’ to bi bio Norvežanin Sander Sagosen, zbog njegovog karaktera, volje i snage.Stil šuta koji on ima,promjenu pravca i drskost u igri su osobine kojim težim. Na prethodnom prvestvu je vodio svoju reprezentaciju do polufinala gdje se pokazao kao pravi vođa i preuzeo svu odgovornost iako je još relativno mlad igrač. Još jedan od dražih mi je i Španac Raul Entrerrios , finte koje on radi i sa kojom lakoćom su san svakog igrača.”

Ime Melise Lerić već odzvanja PLBiH, a u budućnosti bi ovu djeovjku mogli gledati van granica BiH. Rođena je 2002. godine, igra na poziciji bek i među najvećim je kapitalcima bh. rukometa.

(Haris Zilić /Sportske.ba)

PODIJELI