PODIJELI

Jedna od najpozitivnijih priča bh. fudbala je mostarski Velež. Mostarska ekipa sa novom upravom posljednje tri godine pravi zapažene rezultate, što na insftastrukturi kluba, što u rezultatskom smislu.

Klub je bio na ivici bankrota, jedno vrijeme boravio i na začelju Prve lige FBiH, ali je to sve prošlost. Velež je sada stabilan klub u elitnom rangu bh. fudbala.

Uprava kluba je na čelu sa predsjednikom Šemsudinom Hasićem pokrenula klub, te sada teže ka jačanju igračkog kadra koji će napasti mjesta koja vode u evropska takmičenja.

Igrački kadar je trenutno dovoljno jak da se iznese sa opstankom u Premijer ligi, ali je svima jasno da se mora još mnogo raditi da bi se dostigao jedan takav uspjeh poput izlaska u Evropu. U Veležu se nadaju da bi se to moglo desiti 2022. godine, akda klub bude obilježavao 100 godina postojanja.

Uslove za igranje tog takmičenja što se tiče infrastrukture će imati sasvim sigurno. Stadion Rođeni svakoga dana izgleda sve ljepše, a u toku je finalizacija radova reflektorske rasvjete. Nakon toga slijedi izgradnja istočne tribine poznatije kao Red Army tribina. Onda će se stadion natkriti, te kao završni rad se spominje izgradnja južne tribine, te potpuno natkrivanje stadiona Rođeni, koji će tada dobiti status fudbalske Arene.

Što se tiče igračkog kadra, on je trenutno zadovoljavajući. Trener Feđa Dudić sklapa tim, a okosnicu već ima. Napadačke pozicije su možda igrački najjače, te tu Dudić nije imao pretjeranog posla. Fajić i Brandao čine sjajan tandem, a doveden je i mladi Berin Čatić, koji će se svojim radom pokušati izboriti za svoje mjesto u timu – rekao je za Sportske.ba

Podršku napadu čine: Cvijanović, Behram, Vehabović, Ovčina. Ova četiri krilna igrača daju Veležu veoma veliku raznovrsnost u napadu preko krilnih pozicija, te Velež ni na toj poziciji nema pretjeranih problema. Gledati će se trenutna forma igrača, te će samo individualni kvalitet presuditi, pa će Dudić imati slatke muke oko toga kojeg igrača uvrstiti u prvih 11.

Vezni red je veoma ojačan u ovom prelaznom roku. Stigli su Samir Radovac i Omar Pršeš, koji su se odlično uklopili u ekipu. Pored njih u veznom redu Dudić na raspolaganju ima Hasanovića i Ćosića, dok se Zeljković i dalje oporavlja od ozljede koju je doživio u meču protiv Sarajeva, te njega najvjerovatnije nećemo gledati prije naredne sezone.

Odbrana je možda najslabiji dio Veležovog tima. Udarnu četvorku čine: Čivić, Zvonić, Manev i Dario. Što se tiče ove četvorice igrača oni svoj posao obavljaju sjajnu, ali je problem u činjenici da Dudić nema pravu zamjenu za ove igrače. Klub je napustio Yani Urdinov, koji je odlučio okončati svoju igračku karijeru, te je stavio Velež u nezavidan položaj. Jedina prava zamjena na toj poziciji je mladi defanzivac Maid Mrgan. Dudić će sigurno morati razmisliti o jačanju defanzivne linije do kraja sezone.

Golmansku poziciju suvereno drži Adnan Bobić.

Velež sa ovim igračkim kadrom želi pružiti maksimum, a na kraju sezone će se u konačnici vidjeti gdje su potrebna pojačanja sa kojima Velež planira napasti evropska takmičenja.

Ukoliko se nastavi sa pozitivnim radom kluba, kao u prethodnih nekoliko godina, nema sumnje da će se mostarski div ponovo naći u samom vrhu bh. fudbala. Buđenje Rođenih je počelo, te će Velež kao i za vrijeme Jugoslavije biti jedan od omiljenih klubova bh. publici koja će moći uživati u Veležovim igrama – najavljuju iz kluba.

(Semir Tikveša/Sportske.ba)

 

PODIJELI