PODIJELI

Sezona 2011/12. u španskoj Primeri pamtiće se kao momenat u kojem je Real Madrid prekinuo trogodišnju dominaciju Barcelone, ali i da je to uradio u velikom stilu uz dva rekorda – tim koji je vodio Jose Mourinho osvojio je 100 bodova, postigao je čak 121 gol.

Tada je priča o defanzivnom pristupu portugalskog trenera pala u vodu, jer je Real radio sve što je radila i Barsa, igrajuči i brži i konkretniji fudbal od najvećeg rivala. Pobjeđivao je ubjedljivo, slavio je u 32 utakmice od ukupno 38 i sa devet bodova prednosti u odnosu na Katalonce osvojio titulu.

“Ne znam da li je taj uspjeh najveće dostignuće u mojoj karijeri, ali jeste veoma bitan momenat. Zašto? Zato što je došao u momentima Barsine dominacije, a mi smo je prekinuli uz obaranje brojnih rekorda, što sve to čini još zanimljivijim”, prisjetio se Mourinho tog perioda u intervjuu madridskoj “Marci”.

A početak sezone tada nije obećavao, jer je “kraljevski klub” u prva dva kola protiv Levantea i Racinga osvojio samo bod.

“Loš početak je pomogao da shvatimo koliko smo zapravo snažni kao grupa. Imali smo karakter i kvalitet, a kada smo to spojili uslijedila su gostovanja Valenciji, Sevilli, Atletiku, Barsi, u Baskiji… Ulazili smo u te mečeve sa stavom, da pobijedimo, ogromna motivacija nas je nosila i bila je jača od pritiska”, kaže Portugalac.

Sjetio se Mourinho i pobjede na “Nou Campu” pet kola prije kraja kada je Barsa morala da slavi kako bi ostala u trci za titulu.

“Remi nam je bio dovoljan da odbijemo nalet, ali sam uporno govorio igračima da ćemo pobijediti. Rekao sam: “Oni su ti koji sa jakim emocijama i pritiskom ulaze u meč. Igraju kod kuće i ubićemo ih na kontranapade”. Kada je Barsa izjednačila, to se i desilo. Naš razum je pobijedio njihovu emociju.

Te sezone je, ipak, bilo i suza, priznao je Specijalni. Zbog Lige šampiona i eliminacije od Bayerna u polufinalu nakon penala.

“Te noći sam jedini put u trenerskoj karijeri pustio suzu. Moj pomoćnik Aitor Karanka i ja smo sjedjeli u automobilu ispred moje kuće i plakali. Bili smo te godine najbolji i u Španiji i u Evropi, zato mi je ta eliminacija teško pala”, dodao je Mourinho.

Njegov Real su tada zvali “Rock and Roll Real” zbog žestokog ritma i kontranapada.

“Imali smo jasnu viziju fudbalskog identiteta. Uvijek je prva stvar bila da smo organizovani u odbrani, svako je dobro znao šta treba da radi na terenu. Imali smo disciplinu i pripremu za svakog protivnika. Bili smo sposobni da pravimo eksplozivne kontranapade, brze i direktne napade… Imali smo velike igrače koji su bili pravi tim i to je bio ključ”, zaključio je Mourinho, sada menadžer Tottenhama.

PODIJELI