PODIJELI

Rijetko se koja naša selekcija, računajući sve sportove, može pohvaliti da protiv neke svjetske velesile nema negativan skor u barem tri odigrane utakmice. Zvuči pomalo nevjerovatno, ali takav uspjeh ima naša mlada, U21 fudbalska reprezentacija protiv svojih vršnjaka iz Njemačke, koja im je naredni protivnik u kvalifikacijama za Euro 2021 (igra se u Sloveniji i Mađarskoj). Naime, ova naša reprezentacija sa dvostrukim osvajačem Europskog prvenstva za ovaj uzrast ima omjer od po jedne pobjede, poraza i remija, s tim da ima pozitivnu gol-razliku, 9:8.

Malo ko se sjeća da smo baš na današnji dan, sada već davne 2002. godine, pod vodstvom selektora Ibre Zukanovića deklasirali „Pancere” sa nevjerovatnih 5:1. Tada je Njemačku predvodio kasnije proslavljeni A reprezentativac ove zemlje, Kevin Kuranyi, a nastupili su još Jones (kasnije igrao za seniore SAD), Schilke i drugi, a za našu mladu reprezentaciju su igrali, pomalo zaboravljeni, Terkeš, Mirvić, Stajić… Bila je to prijateljska utakmica u kojoj je Njamačka U21 reprezentacija doživjela drugi najveći poraz u svojoj historiji. Tek ih je Portugal 2015. više ponizio, 5:0.

Ove dvije reprezentacije su se sastale i u kvalifikacijama za Euro 2013. u Izraelu, a ovi dvoboji ostali su upamćeni po maestralnom Milanu Đuriću i njegovom „hattricku“ na stadionu AFH u uzvratu. Prvu utakmicu Nijemci su pobijedili sa 3:0, iako taj rezultat nikako nije bio pravi pokazatelj situacije na terenu. Poslije toga, naša reprezentacija pod dirigentskom palicom Vlade Jagodića je rasla iz utakmice u utakmicu, pa nam je trebala pobjeda na samom kraju kvalifikacija za plasman u baraž. Sve je dobro počelo za naš tim, Đurić je za poluvrijeme postigao tri gola, Nijemci samo jedan, pa se već mogla naslutiti nova katastrofa U21 Njemačke protiv naše reprezentacije. Ipak, Višća, Bešić, Stevanović i društvo nisu izdržali, preko Grahovca smo čak došli i do četvrtog gola, što je bilo dovoljno samo za remi. Završeno je 4:4, što je značilo da još jedna sjajna generacije, poslije one Džekine, neće vidjeti veliko takmičenje.
Nakon Jagodića naše mlade nade vodio je Darko Nestorović. Bolje da nije. On je, poput jednog svog prethodnika, Branimira Tulića, bio katastrofalan izbor za ovako važnu poziciju. Tek je dolazak Vinka Marinovića vratio naše nade na pravi kolosijek, pa su u prošlom ciklusu u izrazito teškoj grupi ostvarili zapažene rezultate, a i u ovaj ciklus su ušli dosta dobro. U prvoj utakmici deklasirana je Moldavija sa 4:0, dok su na teškom gostovnju u Belgiji osvojili bod te ostali na prvom mjestu Grupe 9.

Naši naredni protivnici, Njemačka, pobijedili su u prvoj utakmici Wales sa čak 5:1 u gostima, pa u utorak, 15.10.2019. g., na Bilinom Polju možemo očekivati ljepoticu večeri kada je riječ o kvalifikacijama za U21 prvenstvo Europe.
Miralem Muminović

PODIJELI