PODIJELI

Cijeli je život posvetio FK Sarajevo. Odrastao je na Koševu. Samo je kratko, ne svojom voljom, “skoknuo” do Irana. Bio je rezerva, potom kapiten bordo kluba. Osvajao je trofeje. Prošao je sve državne selekcije, stigao je i do A reprezentacije. Sam i samo svojim radom. Odrastao je bez oca, koji je poginuo u ratu, i napravio zavidnu karijeru. Neko vrijeme je, kao vrstan sportaš, plovio političkim kantonalnim vodama, a onda se povukao u mirnije vode. Radi u JU CSR. To mu je jedina poveznica s fudbalom. Da je sreće ljudi poput Alaima radili bi s golmanima u drźavnim selekcijama. Nažalost nije tako. Alaim je bio svjedok mučkog ubistva Vedrana Puljića. Za taj zločin još uvjek niko nije odgovarao. Deset godina poslije na Pecari opet fašističko divljanje. Očito je da pojedinci blage kazne shvataju kao “poticaj”. Muhamed Alaim govori za Sportske.ba:

” Znaš da me više nema tamo, ali me sve ovo boli”- kaže na početku Alaim.

Objašnjava i zašto.

” Imam svoj posao, svoju porodicu i ne guram se. Nisam to radio ni kada sam igrao, neću ni sada!

Rijetko je u medijima. I sada je pristao na razgovor zbog obostrano korektne dugogodišnje saradnje. I zato što njegova riječ ima posebnu težinu. Nerado se sjetio kako je sve bilo tačno prije deset godina.

– Znam da smo bili u svlačionici i spremali se na teren. I onda sam čuo pucnjeve. I sad me obuzme neki osjećaj kada vrtim film. Istrčao sam među navijače. Nisam razmišljao ni o čemu. Kakav strah. Naźalost Vedrana su tada već ubili. To je slika koju ću pamtiti cijeli život. Evo i sada dok sam na poslu, vratio si me u taj pakao. Slike naših navijača i bespomoćno Vedranovo tijelo. Naši navijači su iz Sarajeva došli da bodre svoj klub, u dresovima, sa šalovima, a tamo su ih dočekali rafali. Jednom se mora stati ukraj fašizmu! Dosta je više. Ma ko radio, ma gdje bili huligani, to mora stati. Moraju se kazniti i doživotno odstraniti oni koji dolaze da divljaju, vrijeđaju, ubijaju…

Alaim je tada bio kapiten i herojskim činom pokazao liderstvo. Zanimalo nas je šta bi uradio da je jučer bio na Pecari.

– Nezgodno mi je da komentarišem, jer nisam bio tamo. Znate šta meni Sarajevo znači. Poštujem sve koji su danas u klubu, ali znam šta bih ja uradio da sam bio na Pecari. Toliko od mene, izjavio je za Sportske.ba Muhamed Alaim.

(Sportske.ba)

PODIJELI