Connect with us

Domaći fudbal

Na današnji dan prije pet godina NSBiH je srušio Safeta Sušića, a sada ga priželjkuju kao spasioca

Objavljeno prije

,

Prije šest godina bio je najpopularniji, najuspješniji, najbolji trener! Dobio je sve nagrade raznih žirija, Saveza… Proglašavali su ga počasnim građaninom, dobijao plakete za životno djelo… U samo nekoliko mjeseci društvene mreže, forumi, mahala, učinili su ga omraženim, nesposobnim i neznalicom… Tako nešto je moguće samo na ovim prostorima.

Na današnji dan prije pet godina smjenjen je Safet Sušić. Jedini od svih selektora, od postanka do danas, koji je reprezentaciju odveo na Svjetsko prvenstvo. Safet Sušić nogometnoj vladi postao je težak već nakon pobjede u Litvaniji, kada je osigurao “Zmajevima” plasman u Brazil. Da nije bilo sudijske krađe u Brazilu “Pape” bi reprezentaciju odveo u drugi krug.

Nije ga se moglo i smjelo smjeniti, pa je dobio novi ugovor pod povoljnijim uslovima. No, daska mu se i dalje sapunjala.

Nove kvalifikacije dočekali smo nespremni, što je Kipar iskoristio pobjedivši usred Zenice. Nakon toga na scenu stupa Tehnički komitet. Prof. Munir Talović i Denijal Pirić su na sjednici Izvršnog odbora dali negativnu ocjenu za Sušićev rad. U prevodu, bila je to preporuka za smjenu.
Selektor je dobio novu šansu. Do kraja 2014. godine igrali smo još s Velsom, Belgijom i Izraelom. Niko nije računao da će “Zmajevi” osvojiti bod u Velsu i kontra Belgije u Zenici. S dva remija Sušić je išao na “popravni” u Izrael.

Reprezentacija je bila desetkovana, ali je selektor bio uvjeren da i tako oslabljeni ne možemo izgubiti. U Izraelu smo doživjeli debakl. Još u hotelu, po povratku sa stadiona zasjedao je “Komitet za hitnost”. Administracija NSBiH je slala pozive za hitnu sjednicu Izvršnog odbora. Kao kompromisno rješenje Sušiću je ponuđen sporazumni razlaz. Pape nije prihvatio, jer je smatrao da je čist. Savez, Tehnički komitet, navijači.., imali su drugačiju sliku Sušićevog rada.

U popodnevnim satima članovi nogometne vlade 17.novembra 2014.godine smjenili su jednoglasno Safeta Sušića. Koji je ostao zatečen. Ni Ivica Osim nije više imao moć da ga zaštiti. Pape je upućen na generalnog sekretara Jasmina Bakovića da “sporazumno” prekinu ugovor. Sušiće je otišao godspodski. Nije prijetio tužbom, u savez nije došao sa advokatom ni gomilom nenaplaćenih računa. Kao što su to radili pojedini treneri.

Pet godina kasnije mnogi bi rado vidjeli Papeta u selektorskoj ulozi. Čak i neki čelnici NSBiH, koji su objeručke digli ruke za smjenu, prostrli bi crveni tepih za Sušića. Ni predsjednik Elvedin Begić nije više hladan na pomen Sušića. Upitno je jedino kako razmišlja prof. Munir Talović, direktor Centra za edukaciju trenera.

(D.B.)


Domaći fudbal

Turnir Mjesnih zajednica u malom fudbalu, nagradni fond 100.000 KM

Objavljeno prije

 

Autor

Ustanova Sportska dvorana Konjic, uz pokorviteljstvo Grada Konjica organizuje različite sportske i zabavne sadržaje toko godine za Konjičane i goste koji naročiti u ljetnmi mjesecoma privuku veliku pažnju i budu veoma dobro posjećeni. Nakon organizovanih turnira u Konjicu „Tri kornera penala“ , „Podorašac „ i „Pržice ovih dana u pripremi je nova aktivnost za koju vlada veliki interes zbog načina organizovanja i nagradnog fonda.

Riječ je o Turniru Mjesnih zajednica u malom fudbalu čiji je cilj afirmacija sporta, sportskih aktivnosti uz isključivo učešće domaćih igrača koji će se boriti za svoju Mjesnu zajednicu bez mogućnosti dovođenja igrača iz drugih sredina.

„Nakon što su se stekli uslovi za održavanje ove zanimljive sportske prilike za druženje Konjičana svih generacija u zimskim mjesecima, krenuli smo u proces prijava ekipe za Turnir Mjesnih zajednica u malom fudbalu. Ono što je njegova karakteristika jeste da će pobjednička ekipa obezbjediti za Mjesnu zajednicu novčana sredstva koja će biti uložena u infrastrukturu, kornkretno u objekte koji će omogućavati kvalitetniji život, bavljenje sportom, rekreaciju, obrazovanje, za što će Grad Konjic izdvojiti 100 000 KM, što je posebno privlačno za sve ekipe“, riječi su direktora Ustanove Sportska dvorana Konjic, koji je naglasio kako će svi zanteresovani Konjičani moći pratiti utakmice, biti uz svoju ekipu i srcem bodriti igrače na terenu.

„Mislim da je ovo jedna zasita sjajna prilika za sve građane, prije svega za druženje, rekreaciju tokom zime, a potom i za svjevrsni festival malog fudbala, razvijanje zajedništva i promovisanje sportskih vrijednosti, zato sam zahvalan generalnom pokrovitelju Gradu Konjicu što u svojim aktivnostima prepoznaje potrebe građana i nastoji omogućiti ugodne trenutke za život i rekreativne aktivnost„ kazao je Elezović, te je pozvao ekipe da se prijave za učešče na ovom turniru.

„Mjesna zajednica Trešanica več je održala sastanak i formirala ekipu koja sa nestrpljenjem očekuje počatak turnira. Nadamo se da će ovo biti zanimljivo sportsko druženje koje će imati svoju publiku, zato pozivam sve Mjesne zajednice da budu dio turnira koji je namjenjen svim generacijama“, riječi su Mensura Muhibića, predsjednika Mjesne zajednice Trešanica.

Turnir počinje 06. Januara 2023. godine u Sportskoj dvorani. Prijave ekipe, odnosno Mjesene zajednice mogu se izvršiti svakim danom u Sportskoj dvorani. Uslov za prijavu ekipe je taj da svi igrači trebaju biti punoljetni i da imaju mjesto prebivališta u Mjesnoj zajednici za koju igraju (cips). Nagrada u iznosu od 100 000 KM će se realizovati u skladu sa propozicijama turnira, to jest sredstva će biti uložena u infrastrukturu u pobjedničkoj Mjesnoj zajednici u dogovoru sa generalnim pokroviteljstvom.

Ismet Nimanović


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Prosinečki prezentirao svoju viziju čelnicima FK Sarajevo, evo šta je dogovoreno

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Olimpija/ Facebook

Večeras je završena prva runda pregovora FK Sarajevo i potencijalnog trenera Roberta Prosinečkog. Sve je otvoreno. Predstoji i “drugo poluvrijeme” razgovora s doskorašnjim selektorom BiH.

Predstavnici bordo tima najprije su prezentirali klupske ciljeve i želje, potom je hrvatski stručnjak predočio svoj način rada.

“Razgovarali smo otvoreno, korektno i konkretno. Na dobrom smo putu- rekao je naš izvor.

Premda su ostali još neki detalji da se dogovore, upravo “sitnice” znaju biti prepreka konačnom dogovoru.

Prosinečki je uspješno vodio bh. reprezentaciju, koju je doveo u A diviziju Lige nacija. Robi ima dosta trenerskog iskustva, radio je u A reprezentaciji Hrvatske, vodio klubove u Turskoj, Sloveniji, Azerbejdžanu, a bio je i trener Crvene zvezde.

(Sportske.ba)


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Iz Želje otvoreno o Diglisiću: Pregovori nisu prekinuti, poznat novi rok, imali razgovore sa drugim ponuđačem

Objavljeno prije

 

Autor

Na press-konferenciji Plavih govorilo se o eventualnom strateškom partneru kluba. Izjavu o tome je dao Edis Kovačević, predsjednik Želje.

– Bilo je nekoliko zainteresovanih. Usvojili smo strategiju na Skupštini koja je definisala način ulaska u klub. Mi imamo zastarjelo zakonodavszto za sportske kolektive, to je veliki problem. Klubovi su i dalje udruženja građana, mi smo kreirali model po kojem se može ući u klub. Neki su na prvu htjeli da olako uđu i privatizuju klub, to za nas nije bilo prihvatljivo. Takve stvari nismo ozbiljnije ni razmatrali. Diglisić je imenovan za strateškog partnera. Tada smo prihvatili njegovu ponudu, smatrali smo da je to najbolje rješenje. Čovjek je vrlo finansijski potentan. Nakon roka, dolazi do usporenja u tim aktivnostima vezanim za ugovor. Mi smo u novembru prema njemu izrazili nezadovoljstvo dinamikom tih pregovora. Ostavili smo rok do kraja godine da završimo pricu oko ulaska investirora. Postupak pregovora sa Eldinom nije prekinut, još je u toku, o tome odlučuje tim za pregovore. Kada se donese odluka, potpisuje se ugovor. Nakon nove godine javnosti ćemo iskomunicirati ishod pregovora, kao i cijeli tok pregovora – objasnio je Edis.

– Imali smo razgovore sa još jednim ponuđačem iz SAD. On je javio da nije u situaciji da podnese zvaničnu ponudu. Ime ne mogu reći. To su bili najozbiljniji ponuđači – kazao je.

– Uradili smo sve što je do nas bilo. Rok je do kraja godine. I “ne” je odgovor, ali očekujemo da to bude pozitivno. Nama nikad nije iskomuniciran nijedan problem zbog ovog ili onog. Strategija postoji i bila je prihvatljiva. Ne želim gatati i pogađati šta je razlog – rekao je Kovačević.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE